PREDSJEDNIK EU PARLAMENTA

'Politika štednje dovest će do raspada EU'

23.05.2012 u 23:13

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz zatražio je u srijedu u govoru čelnicima zemalja članica EU-a praktične mjere za poticanje rasta jer postoji opasnost da će gospodarske i socijalne posljedice politike štednje dovesti do raspada Europe

'Vi morate donijeti konkretne mjere najkasnije do lipnja', poručio je Shulz čelnicima zemalja članica, među kojima je i hrvatski premijer Zoran Milanović, a koji su se okupili na izvanrednom, neformalnom summitu posvećenom gospodarskom rastu i zapošljavanju.

"Dio zemalja članica ulazi u još dublju recesiju i postoji opasnost da će one odvući ostatak Europe sa sobom. Trebat će dosta vremena da strukturne mjere i mjere za konsolidaciju proračuna donesu plodove i Europu učine konkuretnijom. U međuvremenu, postoji opasnost da gospodarske i socijalne posljedice štednje dovedu do raspada Europe. Iz toga razloga potreban nam je rast i to sada", istaknuo je Schulz

Prema tradiciji, predsjednik Europskog parlamenta se na početku svakog summita EU-a obrati čelnicima zemalja članica i nakon toga napušta dvoranu za sastanak, jer ne može sudjelovati u radu Europskog vijeća.

Schulz se zauzeo za izdašniji europski proračun jer to ima vrlo veliki sinergijski učinak.

"Sljedeći višegodišnji proračunski okvir druga je ključna sastavnica ove strategije. Treba nam ambiciozan proračun EU-a, pri čemu treba priznati činjenicu da iznosi europskog proračuna predstavljaju tek tek stoti dio BDP-a zemalja članica, ali ti iznosi zajedno predstavljaju najveći investicijski program u Europi", rekao je Schulz.

Ne dovodeći u pitanje potrebu da se Grčka drži dogovorenog programa štednje, čija je provedba uvjet za nastavak financijske pomoći, Schulz se zauzeo za humaniji pristup prema ljudima te zemlje kojima je potrebno uputiti poruku nade da postoji svjetlo na kraju tunela.