IBIZAGATE

Političko-špijunski triler na vrhuncu: Tko je tko u aferi stoljeća koja potresa Austriju

22.05.2019 u 21:37

Bionic
Reading

Duboka politička kriza zahvatila je Austriju nakon što je prošlog petka objavljen video u kojem se vidi Heinz-Christian Strache, vicekancelar i čelnik krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ), manjeg partnera u austrijskoj vladajućoj koaliciji, kako navodnoj ruskoj poduzetnici 2017. godine u vili na Ibizi nudi pogodovanje pri dodjeli javnih natječaja ako ona financijski pomogne FPÖ-u da dođe na vlast. Nakon što je skandal eskalirao Strache je podnio ostavku na dužnosti u vladi i stranci dok je kancelar Sebastian Kurz, čelnik Narodne stranke desnog centra, odlučio raspisati izbore

Razdor među koalicijskim partnerima produbio se u ponedjeljak, kad je Kurz smijenio ministra unutarnjih poslova Herberta Kickla, nakon čega su svi ministri iz FPÖ-a dali ostavke te je iz te stranke poručeno da će podržati izglasavanje nepovjerenja Kurzu koje je zakazano za ponedjeljak.

Snimku koja je srušila austrijsku desnu vladu u petak su objavili njemački listovi Süddeutsche Zeitung (SZ) i Spiegel. Video je snimljen na Ibizi u Španjolskoj u ljeto 2017. godine. Prikazuje Strachea i još jednog dužnosnika FPÖ-a, Johanna Gudenusa, kako razgovaraju sa ženom, za koju vjeruju da je nećakinja ruskog oligarha i koja se predstavlja kao Aliona Makarova. Može se čuti kako Ruskinja govori da planira uložiti 250 milijuna eura u Austriju i razgovara se o tome kako bi to moglo pomoći FPÖ-u. Strache predlaže da investira u tabloid Kronen Zeitung kako bi ga pretvorila u tiskovinu naklonjenu FPÖ-u, a u zamjenu za javne ugovore.

Također raspravljaju o tome kako prikriti ilegalne donacije koje bi ona željela dati stranci i o Stracheovim planovima za restrukturiranje državne televizije (ORF) prema principima mađarskog premijera Viktora Orbana. Süddeutsche Zeitung (SZ) i Spiegel odbijaju otkriti izvor koji im je dostavio snimku.

U nastavku teksta donosimo pregled toga tko je tko u ovom političko-špijunskom trileru.

Heinz-Christian Strache

Strache je osudio 'prljavu kampanju' protiv sebe, tvrdeći da je to dio 'ciljanog političkog atentata koji su inscenirale tajne službe'. Videozapis je snimljen mjesecima prije parlamentarnih izbora u listopadu 2017., koji su doveli FPÖ na vlast. No objavljen je samo tjedan dana prije izbora za Europski parlament, na kojima desnica očekuje dobre rezultate. U Slobodarskoj stranci smatraju da ovakav napad na njih najviše koristi proeuropskim političarima, njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru. Strache odbacuje svaku sugestiju da je počinio bilo kakve nezakonitosti i okrivio je alkohol za svoje ponašanje te noći. 'To je bio tipičan mačo razgovor izazvan alkoholom, i da, vjerojatno sam pokušavao impresionirati atraktivnu ženu', rekao je Strache, priznajući da je 'to bilo glupo, neodgovorno i pogrešno'. No Strache se zapitao kakvu je ulogu u svemu imao izraelski spin doktor Tal Silberstein te njemački komičar Jan Böhmermann. Upozorio je na sličnosti s aferom Silberstein iz predizborne kampanje 2017., kada je politički savjetnik Tal Silberstein, koji je radio za socijaldemokrate, preko lažnih stranica na Facebooku pokušavao diskreditirati kandidata pučana Kurza. Silberstein je odgovorio da nema veze s tim slučajem.

Ibizagate Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Jan Böhmermann

Böhmermann je diljem svijeta postao poznat 2016., kada je procesuiran nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio podizanje optužnice protiv njega na temelju starog zakona lèse-majesté. Riječ je o anakronom zakonu prema kojem je u Njemačkoj zabranjeno vrijeđanje stranog vođe. Optužbe su kasnije odbačene i zakon je ukinut. Sada se ovaj komičar opet našao u središtu zanimanja javnosti jer je znao za snimku prije nego je objavljena. Böhmermann je u videu isprike poslanom na dodjelu nagrada ROMY prošlog mjeseca poručio kako ne može doći osobno da bi primio svoju nagradu jer je prezauzet druženjem s 'nekim poslovnim prijateljima iz FPÖ-a u vili ruskog oligarha na Ibizi'. Uoči objavljivanja videa prošlog tjedna također je gostu na njegovoj izložbi rekao da će 'možda sutra Austrija gorjeti'. Böhmermannov agent Peter Burtz potvrdio je njemačkoj novinskoj agenciji DPA da je satiričar tjednima znao za postojanje videa, ali je poricao to da mu je snimka nuđena te je rekao da ne zna kako je njegov klijent saznao za snimku.

Johann i Tajana Gudenus (srpska veza)

Uz Strachea se na snimci pojavljuje šef zastupničkog kluba FPÖ-a Johann Gudenus te njegova supruga Tajana, rođena Tajčić. Tajana potječe iz srpske obitelji iz Hrvatske, a s obitelji je nakon početka rata 1992. izbjegla u Banju Luku te se kasnije preselila u Beč. Brak s Tajanom drugi je za 42-godišnjeg Johanna Gudenusa, a sa Srpkinjom ima dijete. Njihova veza česta je tema tabloidnih magazina u Austriji. Iako su se općinski vjenčali 2016., iduće godine organizirali su tradicionalno pravoslavno vjenčanje u Hramu Hrista Spasitelja u središtu Banje Luke, a jedan od gostiju bio im je i Milorad Dodik, s kojim se, kako navodi dalje Deutsche Welle, Gudenus često susreće. Upravo zbog toga austrijski mediji često su pisali o vezama FPÖ-a sa srpskim i ruskim političarima.

  • +7
Heinz-Christian Strache Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prošle godine na obilježavanju spornog Dana Republike Srpske Dodik je predao odlikovanje Gudenusu, ali i Stracheu, koji nije mogao osobno doći. Tajana Gudenus se u srijedu oglasila preko svojih odvjetnika, poručivši da nije odgovorna za pad vlade Austrije niti je na bilo koji način utjecala na događaje koji su doveli do ostavke Heinz-Christiana Strachea. Odvjetničko društvo Stojković, koje zastupa Tajanu Gudenus, u pismu navodi da 'označavanjem opunomoćenice kao nekoga tko svojom 'fatalnom privlačnošću' utječe na politička događanja, odnosno označavanjem kao nekoga tko predstavlјa toliko moćnu figuru koja je u mogućnosti da svojim ponašanjem dovede do 'pada vlade' jedne od vodećih država Europske unije, ona postaje meta i ugrožava se njena sigurnost', piše Dnevni avaz.

Slobodarska stranka

Stranku je osnovao Anton Reinthaller, bivši nacistički dužnosnik i član SS-a, u godinama poslije završetka Drugog svjetskog rata. FPÖ je postao prva desničarska populistička stranka u Europi od 1945. godine koja je uspjela ući u vlast 2000. godine, kada je njen pokojni vođa Jörg Haider sklopio koaliciju s konzervativnom Narodnom strankom (ÖVP). Ta je koalicija naposljetku bila potresena nizom korupcijskih skandala. Tadašnjem ministru financija iz reda FPÖ-a još uvijek se sudi zbog optužbi za podmićivanje i pronevjeru u vezi s privatizacijom državnog stambenog poduzeća Buwog, podsjeća The Guardian. Nakon što je tvrdolinijaš Strache preuzeo FPÖ 2005. godine uspio je obnoviti tu stranku austrijske krajnje desnice, uglavnom obećavajući da će u svojim redovima iskorijeniti 'avanturiste, profitere i plaćenike'. Stranka je ostvarila velik uspjeh na općim izborima 2017. godine te je formirala koalicijsku vladu s ÖVP-om. Slobodarska stranka spada u red najmoćnijih krajnje desnih organizacija čiji rast u posljednje vrijeme zadaje velike glavobolje proeuropskim lijevim i centrističkim opcijama jer se smatra da predstavlja opasnost za budućnost Europske unije pa je jasno da od ove afere imaju koristi svi oni koji se protive politikama što se temelje na ekstremnom nacionalizmu. Vođenje stranke uzdrmane skandalom preuzeo je bivši predsjednički kandidat Norbert Hofer.

  • +4
Vjenčanje Karin Kneissl Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Rusija i Putin

Austrija se tradicionalno vidi kao sponu između Istoka i Zapada, a čak i izvan prostora krajnje desnice zemlja ima povijest neutralnosti i relativno toplih odnosa s Moskvom. Međutim, pod Stracheom je FPÖ svoje proruske tendencije odveo u nove krajnosti, potpisavši formalni sporazum o suradnji sa strankom Jedinstvena Rusija Vladimira Putina. Austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl (FPÖ) ne samo da je pozvala ruskog predsjednika na vjenčanje, već je plesala s njime, šaljući poruke za koje kritičari kažu da potkopavaju stav EU-a prema Rusiji vezan uz Ukrajinu. Budući da je FPÖ zadužen za austrijska ministarstva unutarnjih poslova i obrane, zapadne sigurnosne agencije navodno su ograničile količinu obavještajnih podataka koje dijele s Austrijom, bojeći se da bi se to moglo dijeliti i s Rusijom. Iz Rusije naravno poručuju kako 'nemaju ništa' s političkim skandalom u Austriji. 'To je priča s kojom nemamo ništa, koja s nama nema veze i nije mogla imati nikakve veze s nama', kazao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov, istaknuvši da objavljeni video 'nema veze ni s Rusijom ni s predsjednikom ni s vladom'. 'Ne znamo tko je ta žena, niti je li ruskog podrijetla i ima li rusko državljanstvo', kazao je Peskov. Ruski oligarh koji se spominje u tom videu, Igor Makarov, u nedjelju je za rusko izdanje Forbesa izjavio da nije rodbinski povezan sa ženom u videosnimci.

>>> Tko je Karin Kneissl, austrijska ministrica kojoj je Putin plesao na vjenčanju

Kancelar Sebastian Kurz

Za kancelara Sebastiana Kurza ovakav razvoj situacije ne mora biti loš jer se riješio nepouzdanog i zahtjevnog koalicijskog partnera. Kurzova vlada trenutno šepa u ulozi obnašatelja dužnosti, a izgubiti glasanje o povjerenju značilo bi štetu za imidž mladog kancelara koji nastoji iz ove krize izvući maksimalnu korist za svoju stranku i ugrabiti simpatije biračkog tijela kako bi u anketama zasjela na vodeću poziciju. U anketi objavljenoj u ponedjeljak FPÖ je izgubio potporu od pet postotnih bodova i sada je na 18 posto, dok su Kurzovi konzervativci narasli za četiri postotna boda i sada uživaju potporu od 38 posto. Međutim, u Slobodarskoj stranci našli su se uvrijeđenima načinom na koji ih se Kurz odrekao te sigurno neće dopustiti da tek tako na njihov račun ostvari politički dobitak, bez obzira na ovu aferu.