20 GODINA HDZ-A

Politički sprovod Ive Sanadera u Splitu

09.01.2010 u 15:56

Bionic
Reading

Danas je u Splitu u kino-dvorani Central održana svečanost i proslava povodom 20 godina od osnutka HDZ-a u Splitu. Taj događaj osnivanja splitskog ogranka se 1990. odigrao u dvorani hotela Marjan, koji je sada vlasništvo Željka Keruma, gradonačelnika Splita, i u fazi je potpune rekonstrukcije. Na proslavu je došla i predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor u pratnji čelnika te stranke

Osim predsjednice Vlade Jadranke Kosor, na tom političkom skupu je bio i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, Darko Milinović, Branko Bačić, Ivan Šuker, Božidar Kalmeta i nekoliko parlamentarnih zastupnika stranke. Na novinarski upit zašto nije došao predsjednik Sabora Luka Bebić, predsjednica HDZ-a je odgovorila: 'Gdje to piše da predsjednik Sabora mora doći na ovaj skup. Mi smo došli na proslavu osnutka splitskog ogranka u jakom sastavu i stranka je time pokazala koliko je značajna ova obljetnica. O tome hoće li Sanader aktivirati svoj status, morate njega pitati, ja nisam prava osoba za taj upit', dodala je Kosor te naglasila da zajedništvo stranke ni u jednom trenutku nije dovedeno u pitanje. 'Izlazim na izbore sutra jer je to moja dužnost kao građanke Jadranke Kosor i nadam se, tko god da bude izabran, da ćemo dobro surađivati', odgovorila je predsjednica Vlade na pitanje o sutrašnjim izborima.

Svečanost u pretijesnoj dvorani kina Central, s obzirom na veliki broj gostiju i simpatizera, započela je temperamentnim govorom čelnika splitskog HDZ-a Dujomira Marasovića. Podsjetio je na dane osnutka te stranke koja, kako on kaže, nije htjela ovakvu ili onakvu Jugoslaviju, već samo Hrvatsku. Citirao je riječi prvog predsjednika Franje Tuđmana koji je tada u Splitu pozvao sve u Hrvatskoj da štite nacionalna i sva druga prava svoje braće u Bosni i Hercegovini 'ukratko, da ne bi pisali ćirilicom', dodao je Marasović.

On je iskoristio priliku i za napad na aktualnu gradsku administraciju jer su, po njegovim tvrdnjama, svi razvojni projekti u Splitu stali. Pozvao je i na podizanje spomenika hrvatskim braniteljima i junacima rata te naveo primjer pogibije Gorana Kliškića. 'Ako Smoje može imati spomenik i ulicu, zašto to ne može imati i hrvatski junak i branitelj', uskliknuo je Marasović.

Prisutnima se obratio i čelnik županijskog HDZ-a Kruno Peronja, da bi na kraju polusatni govor održala bučno pozdravljena Jadranka Kosor. Posebno je pozdravila mladež stranke i zahvalila na srdačnoj dobrodošlici. Ponovo je pozvala na zajedništvo u stranci te naglasila da najveća i najmoćnija hrvatska stranka ima stabilnu većinu i čvrstu vladu, a zaključila je da neće biti parlamentarnih izbora prije 2011, kada će, po njenim riječima, HDZ premoćno pobijediti.
Pozvala je i na oštru i beskompromisnu borbu s korupcijom i kriminalom kojeg ima svugdje u društvu, ali je HDZ pod najvećom pažnjom javnosti zato jer je najveća stranka i na vlasti je.

U jednom trenutku izlaganja je izgledalo da je korupcija importirana s drugog kontineta i da HDZ zapravo nema veze sa svim tim pojavama. Kosor je najavila i drugi dio božićnice, ali i paket mjera za oporavak gospodarstva koji će biti javno predstavljen već u četvrtak. 'Vjerujte mi, Vlada radi 24 sata na mjerama za oporavak gospodarstva i, uz nastavak pregovora o priključenju EU te borbu protiv korupcije, to je najvažnija zadaća pred nama u ovom trenutku.' Skup je završen u euforičnoj atmosferi pjevanjem HDZ-ove himne 'Bože čuvaj Hrvatsku' te klicanjem i skandiranjem Jadranki Kosor i Franji Tuđmanu. Ime Ive Sanadera danas nije bilo izgovoreno s govornice u Splitu i ovo je zapravo bio njegov javni politički sprovod u njegovu gradu.