KVARTET IZ SNOVA

Politički moćnici u Moskvi o Bliskom istoku

19.03.2010 u 11:30

Bionic
Reading

Kvartet za Bliski istok okupio se u petak u Moskvi u pokušaju da ponovno pokrene izraelsko-palestinski dijalog u osjetljivom kontekstu zbog napetosti između Izraela i SAD-a i smrtonosnog ispaljivanja raketa iz Gaze

Američka državna tajnica Hillary Clinton, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, šefica europske diplomacije Catherine Ashton, kao i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon okupili su se u ruskom ministarstvu vanjskih poslova.

Članovi skupine i predstavnik kvarteta, nekadašnji britanski premijer Tony Blair, trebali su započeti razgovore pregledom stanja.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove, koja je tek doputovala s Bliskog istoka, trebala bi svojim kolegama podnijeti izvješće o posjetu Gazi u četvrtak, posebice o ondašnjoj humanitarnoj situaciji.

Na dnevnom redu razgovora su i napori oko izgradnje palestinskih institucija i ekonomskog stanja na Zapadnoj obali.

Cilj ovoga susreta bio je pružiti potporu neizravnim pregovorima koje je pokrenuo SAD, no najava izgradnje novih 1.600 stambenih jedinica u istočnom Jeruzalemu ugrozila je ovu inicijativu.

Unatoč svemu, 'ciljevi ostaju isti', rekla je u četvrtak Hillary Clinton uoči večere s partnerima u Moskvi.

Kvartet želi 'nastavak pregovora između Izraelaca i Palestinaca na putu koji će dovesti do rješenja koje bi podrazumijevalo dvije države', naglasila je Clinton.

Američka državna tajnica razgovarala je u četvrtak telefonom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom

Netanyahu je razjasnio stajališta Izraela nakon nesuglasica koje su tijekom posjeta potpredsjednika SAD-a Joe Bidena prošlog tjedna izbile zbog izgradnje izraelskih naselja.

State Department objavio je da su Netanyahu i Hillary Clinton razgovarali o određenim koracima koji će se poduzeti da bi se poboljšali izgledi za uspjeh izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.