NEMA labavo

Političarima AfD-a zabranjen pristup komemoraciji u Buchenwaldu

25.01.2019 u 12:28

Bionic
Reading

Uprava spomen područja koncentracijskog logora Buchenwald proglasila je zastupnike desne, populistički orijentirane Alternative za Njemačku (AfD) nepoželjnima na ovogodišnjoj komemoraciji za žrtve Holokausta, priopćeno je u petak.

'Zaklada Buchenwald i Mttelbau-Dora smatra da predstavnici AfD ne mogu sudjelovati na komemoracijama na spomen područjima toliko dugo dok se vjerodostojno ne ograde od antidemokratskih, povijesno-revizionističkih i huškačkih pozicija unutar vlastite stranke', stoji u priopćenju uprave.

Komemoracija u Buchenwaldu bi se trebala održati u petak.

U priopćenju se nabrajaju brojni primjeri u kojma su političari AfD-a iznosili ocjene koje idu u smjeru revizionizma, a posebice se ističu istupi predsjednika ogranka AfD-a za saveznu pokrajinu Tirinška, Bjoerna Hoeckea, koji je ujedno i predvodnik ekstremno desnog krila stranke. Hoecke je u nekoliko navrata zatražio 'obrat od 180 stupnjeva' kada je u pitanju povijesno sjećanje na nacionalsocijalizam, a spomenik žrtvama Holokausta u Berlinu nazvao 'sramotnim spomenikom'.

U priopćenju se navodi i da je predsjednik AfD-a Alexander Gauland još prošlog vikenda prisustvovao sastanku jedne radikalno desne skupine. AfD za Tirinšku je izrazio čuđenja zbog reakcije Uprave spomen područja Buchenwald.

  • +19
S tornjeva katedrale spušten natpis na hrvatskom i hebrejskom jeziku 'Dan sjećanja na žrtve holokausta' Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Mi smo proteklih godina pokazali da nam je važno da se žrtve nacionalsocijalizma ne instrumentaliziraju u političke svrhe', priopćio je zastupnički klub AfD-a u parlamentu Tirinške, savezne zemlje u kojoj se nalazi Buchenwald. Njemački Ured za zaštitu ustavnog poretka odnedavno prati djelovanje AfD-a zbog ekstremno desnih i antidemokratskih stajališta.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja, u spomen na 6 milijuna Židova ubijenih u holokaustu u doba nacizma.

U nedjelju će se, kao i svake godine, diljem Njemačke održati brojne komemoracije u spomen na žrtve holokausta.