NAPAD NA AMERIČKO VELEPOSLANSTVO

Političari u BiH osuđuju 'bezuman teroristički čin"

28.10.2011 u 20:44

Bionic
Reading

Američki State Department u petak je objavio kako nema izvješća o ozlijeđenima među osobljem veleposlanstva SAD-a u Sarajevu, na koje je vatru iz automatskog oružja otvorio 23-godišnji militantni islamist iz Sandžaka u Srbiji.

"Nemamo nikakvih izvješća o ozlijeđenima među osobljem veleposlanstva. Lokalne snage reda odgovorile su na napad. Veleposlanstvo je pod blokadom", rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner u priopćenju.

Više napadačevih hitaca pogodilo je zidove veleposlanstva, objavio je State Department, prenosi CNN.

Napadač na američko veleposlanstvo, naoružan automatskom puškom AK-47, ranjen je u policijskoj intervenciji i prevezen je u sarajevski klinički bolnički centar, potvrđeno je iz službenih izvora. Napadača na američko veleposlanstvo u Sarajevu nastrijelila je policija pošto je iz strojnice ispalio više desetaka metaka prema zgradi veleposlanstva. Nakon što je neutraliziran, napadač je pod jakom policijskom pratnjom prevezen u sarajevski klinički centar.

Napadač, kojeg su sarajevski mediji identificirali kao Mevlida Jašarevića (23) iz Novog Pazara u Srbiji, iznenada je s tramvajskog stajališta otvorio vatru prema kompleksu u sarajevskom naselju Marijin dvoru, u kojemu se nalazi dobro osigurano veleposlanstvo SAD.

Na snimkama TV kamera imao je bradu, baloner i skraćene hlače. Očevici su ga opisivali kao "vehabiju". Tvrdili su i kako je uzvikivao da "ne želi pucati na braću muslimane nego na Amerikance".

Prema medijima, Jašarević je 2010. boravio u Gornjoj Maoči, izoliranom selu u središnjoj Bosni poznatom kao sjedište jedne od zajednica koje okupljaju bivše mudžahedine u BiH, sljedbenike vahabizma, stroge forme islama.

Iz bolničkih izvora u Sarajevu je potvrđeno kako je u napadu na američko veleposlanstvo ranjen zaštitar. Njega je napadač pogodio u obje noge, no rane nisu opasne za život. Područje oko veleposlanstva bilo je satima blokirano, a policija je pretražila i sve okolne zgrade jer se pojavila informacija da su u napadu sudjelovala dvojica muškaraca, ali to zasad nije potvrđeno.

Odmah su slijedila brojna reagiranja dužnosnika i političkih stranaka.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nazvao je napad na američko veleposlanstvo "bezumnim terorističkim činom".
„Najoštrije osuđujem teroristički napad na veleposlanstvo SAD-a u BiH. Od nadležnih tijela očekujem hitnu i efikasnu istragu o ovom bezumnom činu", stoji u Izetbegovićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

Predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je kako taj čin smatra napadom na mir u BiH. "Poduzet ćemo sve mjere u okviru svojih ovlasti kako bi se ovaj slučaj istražio i do kraja rasvijetlio", izjavio je Nikšić.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen također je osudio napad na američko veleposlanstvo zauzevši se za potpunu istragu kako bi se spriječila bilo kakva nagađanja o motivima napadača."Takva bi nagađanja samo mogla dalje ugroziti sigurnosno stanje i u Sarajevu i u cijeloj BiH", kazao je Behmen. Stoga nije želio komentirati ni informacije da je napadač koji je iz Novog Pazara u Srbiji neko vrijeme boravio u selu Gornjoj Maoči u središnjoj Bosni, poznatom kao sjedište jedne od zajednica koje okupljaju bivše mudžahedine.  Mediji navode kako je Jašarević u policijskim evidencijama jer je ranije prijetio američkim diplomatama u Srbiji a navodno ga je privodila i policija u Austriji.

Stranka demokratske akcije BiH
odmah se pridružila osudama napada. "To je napad na prijateljski američki narod koji je svoje prijateljstvo prema BiH dokazao u najtežim i odsudnim trenucima kako tokom agresije na našu zemlju. Zahtijevamo od svih relevantnih i tijela vlasti BiH da utvrde odgovornosti i eventualne propuste u sustavu osiguranja zgrade veleposlanstva SAD-a. Također zahtijevamo da počinitelji, suradnici i nalogodavci ovog zločinačkog napada budu što prije identificirani i procesuirani. Napad na američko veleposlanstvo ujedno je i napad na državu BiH", stoji u priopćenju.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je u petak kako je napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu bio istodobno i napad na BiH kao državu i na sve njene građane a istodobno je upozorio kako trenutak kada je on izveden ne može biti slučajan.

"Naša zemlja nije utočište terorista, niti naša zemlja i naši narodi podržavaju bilo šta što može ugrožavati mir, sigurnost i bilo čiji život", stoji u Komšićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

Komšić ističe kako je, prema dostupnim informacijama, napadač strani državljanin koji je odranije poznat sigurnosnim službama i to ne samo u BiH nego i u drugim državama. "Ovaj teroristički čin dogodio se kada u BiH borave i ministri vanjskih poslova Izraela i Palestine, u specifičnom danu, a vjerojatno u nakani da se ozbiljno poljulja ugled BiH kao sigurne zemlje", upozorava Komšić.