NEGATIVNA TOP LISTA PROFESIJA

Političari i novinari - njima Britanci najmanje vjeruju

19.09.2012 u 13:53

Bionic
Reading

Da je slična anketa provedena u Hrvatskoj, rezultati bi vjerojatno bili identični - barem što se tiče top pet zanimanja kojima građani najmanje vjeruju. Britanski Telegraph danas je u fotografskoj formi objavio rezultate ankete (njen autor je, doduše, neimenovan) o profesijama u koje stanovnici Otoka imaju najmanje povjerenja

Na prvom mjestu su - zna se – političari, a drugi su - zna se - novinari koji su u mizernim postocima pouzdanosti izjednačeni s političarima. S obzirom na sličnu 'mrtvu trku' u Hrvatskoj, vjerojatno je i to jedan od pokazatelja da se naše društvo, po svojoj veličini usporedivo s nekom otočkom provincijom, uspješno prištekalo na propadajuću kapitalističku matricu.

Velika Britanija dom je privatnih i državnih medija koji u svijetu već desetljećima slove za primjere profesionalnosti i vjerodostojnosti, poput Guardiana te (u zadnje vrijeme manje) BBC-a.

No istovremeno, tabloidska scena te iste Velike Britanije predstavlja Oxford i Cambridge za bezočnu žutu žurnalistiku koja obrće milijune i milijarde provocirajući niske strasti svojih čitatelja, nemarno uništavajući živote ljudi o kojima 'izvještavaju' te na koncu konca – loše informirajući golem dio građana jedne svjetske sile.

Umjesto na Guardian, većina hrvatskih tiskanih i elektroničkih medija u tranziciji se reformirala, odnosno deformirala, upravo po uzoru na otočke uzore masnih tabloida koji žive od zadiranja u tuđu intimu, širenja paranoji, banaliziranja ozbiljnih tema i povremenog govora mržnje.

Da ne lamentiramo dalje, evo kako izgleda Telegraphova lista profesija kojima Britanci najmanje vjeruju (u zagradama su postoci ispitanika koji su izrazili povjerenje u navedeno zanimanje):

1. Političari (7 posto)
2. Novinari (7 posto)
3. Bankari (11 posto)
4. Agenti za nekretnine (11 posto)
5. Građevinari (19 posto)
6. Državni činovnici (25 posto)
7. Računovođe (29 posto)
8. Odvjetnici (35 posto)
9. Inženjeri (56 posto)
10. Učitelji (69 posto)