HND PORUČUJE

Političari i dalje vrše pritisak na medije

02.05.2009 u 11:17

Bionic
Reading

U povodu sutrašnjeg Dana slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo (HND) podsjeća da su slobodni mediji ključni za demokraciju svakog, pa tako i hrvatskog društva, za zaštitu ljudskih prava i za javni nadzor vlasti

'Kad mediji zakazuju u tim svojim osnovnim funkcijama, onda postaje upitno postojanje i moć javnosti i zdravlje društva', ističe HND u danas objavljenom priopćenju. Upozorava na još uvijek neuređene međusobne odnose vlasnika medija s jedne te urednika i novinara s druge strane.

'Vlasnici i dalje izravno interveniraju u uređivačku politiku. Politički pritisci na medije nisu prestali ni u javnim, ni u lokalnim, ni u privatnim medijima. Oglašivači očekuju da za plaćeni prostor budu pomilovani, tako da mediji ne izvještavaju negativno o njima', upozorava HND u priopćenju koje je potpisao njegov predsjednik Zdenko Duka.

'Mediji su u proteklim godinama zaslužni za otkrivanje ratnog kriminala i nekih značajnih korupcijskih afera, ali nažalost to nije dovoljno utjecalo na pozitivne pomake u pravosuđu i vlasti. Sadašnji trend izbjegavanja bitnih tema, forsiranje zabave, spektakla, dominacija crne kronike, izmišljanje i proizvodnja celebrityja u konačnici rezultiraju bijegom od novinarstva, cenzurom i autocenzurom', navodi HND.

Još jednom ističe da štetu koju donosi kriza oglašivanja i pada naklada u tisku moraju prije svih pretrpjeti i podnijeti nakladnici, a ne novinari. 'Medijska kriza iziskuje od nas novinara dodatne napore za organiziranom cehovskom solidarnosti i za svakodnevno preispitivanje profesionalnoga novinarskog dostojanstva', poručuje HND u povodu sutrašnjeg Dana slobode medija.