monstruozni zločin iz 2013.

Polio benzinom policajce, petogodišnjeg sina, oca i sebe pa sve zapalio; osuđen na deset godina

13.01.2020 u 14:15

Bionic
Reading

Nakon nešto više od šest i pol godina, donesena je pravomoćna presuda za monstruozan zločin koji se dogodio u svibnju 2013. u Belovaru kod Sesveta. Te kobne nedjelje Kristijan K. polio je benzinom sebe, svog oca i petogodišnjeg sina te dvojicu policajaca koji su došli na intervenciju zbog obiteljskog nasilja. Danas mu je Vrhovni sud potvrdio pravomoćno zatvorsku kaznu od deset godina zbog dva teška pokušaja ubojstva i teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Optuženik je osuđen zbog pokušaja ubojstva dvojice policijskih službenika koji su došli na intervenciju u obiteljsku kuću optuženika. Policija je pozvana jer je optuženik nakon obiteljskog sukoba, u prisutnosti ostalih članova obitelji, prijetio da će se zapaliti i polijevao zapaljivu tekućinu po sebi.

Optuženik je zapaljivom tekućinom polio i dvojicu policijskih službenika koji su prišli optuženiku kako bi zaštitili živote prisutnih i spriječili nasilje. Optuženik je izazvao požar koji je zahvatio njegovo tijelo i tijelo dvojice policijskih službenika. Požar se proširio i zahvatio tijelo oca i maloljetnog djeteta optuženika te prostorije u kući.

Jedan policijski službenik zadobio je opekline na 85 posto površine tijela i time teško ozlijeđen. Drugi je policijski službenik zadobio opekline na 35 posto površine tijela i time također teško ozlijeđen.

Opekline i teške tjelesne ozljede zadobili su i otac i maloljetno dijete optuženika. Ostali članovi obitelji uspjeli su bez ozljeda napustiti kuću zahvaćenu požarom. Optuženik je i sam teško stradao u požaru.

'Kod izricanja ove kazne Vrhovni je sud Republike Hrvatske vodio računa o svim olakotnim i otegotnim okolnostima. Posebno je kao otegotna okolnost uzeta u obzir težina posljedica koje i dalje trpe oštećeni policijski službenici (zdravlje sa nepopravljivim zdravstvenim posljedicama i radna nesposobnost te okolnost da je teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti počinjeno prema članovima najuže obitelji.

  • +2
Zločin u Belovaru kod Sesveta Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će jedinstvena kazna zatvora 10 godina ispuniti svrhu kažnjavanja. Ta kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženik prouzrokovao žrtvama', stoji u priopćenju Vrhovnog suda.