GRBIĆ O BROJNIM SLUČAJEVIMA

'Policiju se neopravdano proziva, radili smo s DORH-om'

07.12.2011 u 16:31

Bionic
Reading

Ravnatelj policiije smatra da mediji neopravdano prozivaju policiju. Kaznene prijave u slučajevima tržnica Rijeka, Odmarališta Pirovac te TV Velika Gorica podnesene su kao rezultat tijesne suradnje s DORH-om

Medijski natpisi da policija kaznene prijave piše po političkom diktatu, a tu je riječ posebno o prijavama u predmetima „Odmaralište Pirovac“ od 26. siječnja 2010. godine, 'Televizija Velika Gorica' od 17. veljače 2010. godine te o predmetu 'Tržnice Rijeka', netočni su i deplasirani, stoji tako u demantiju Olivera Grbića

Ravnatelj policije smatra da je u "cijelosti neargumentirano uporno u medijima isticati jednostrano i tzv. 'tendenciozno i politički usmjeravano' postupanje policije čime se u dijelu javnosti pokušava stvoriti dojam krajnjeg neprofesionalizma i time podredno pravne nesigurnosti, koji dojam osim u domaćim okvirima može negativno utjecati i na stanje i percepciju šire društvene klime i vladavine prava za inozemne promatrače".

- Odbacujem bilo kakve primisli o nepristranom ili politički obojenom radu policije kako u navedenim tako i u svim drugim predmetima u kojima je policija aktivni subjekt izvida kaznenih djela, navodi. Još jednom ponavlja kako su podnesene prijave rezultat tijesne i intenzivne koordinacije DORH-a i policije na što je upozorio i Bajića.

Prijave su bile osnovane

Grbić smatra da mediji proizvode negativan efekt oslanjajući se tek na činjenicu da su spomenute kaznene prijave odbačene. Zbog toga, tvrdi Grbić, stvara se potpuno pogrešan zaključak da se radilo o neosnovanom i tendencioznom prijavljivanju za počinjenje kaznenih djela koje nije imalo nikakve osnove već je bilo rezultat „političkog pritiska“.

Svoje stajalište argumentira navodeći da su u sva tri predmeta zeleno svjetlo za izvide dala nadležna državna odvjetništva. Nakon toga u koordinaciji policije i odvjetništava provedeno je kriminalističko istraživanje prema Zakonu o kaznenom postupku i Protokolu o suradnji.

Grbić dalje navodi kako je riječ o opsežnim i kompleksnim predmetima te su održavani savjetodavni i koordinacijski sastanci policije i nadležnih državnih odvjetništava. U predmetima Pirovac i TVZ držano je pet koordinacija, dok se u obradi predmeta riječkih Tržnica održalo 14 sastanaka. Na tim sastancima razmatralo se utvrđeno činjenično stanje, definirao smjer izvida, precizirale činjenice odlučne za utvrđivanje kaznene odgovornosti osumnjičenika te razmatrale i druge kaznenomaterijalno i kaznenopostupovno važne činjenice.

Posljednji radni sastanak u prva dva navedena predmeta održan je 26. siječnja 2010. godine u sjedištu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Na tom su sastanku bili i Grbić i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić koji su tada usuglasili stav oko kvalifikacije i dispozitiva kaznenih prijava te osoba koje će biti prijavljene. 26. siječnja 2010. kaznenu prijavu za Pirovac podnijela je PU koprivničko-križevačka, a 17. veljače 2010. PU zagrebačka podnijela je prijavu u slučaju TV Velike Gorice.

Koordinacijski i savjetodavni sastanak koji je prethodio podnošenju kaznene prijave u predmetu tržnice Rijeka, održan je 23. veljače 2010. godine u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci i njemu je uz mene i moje suradnike, nazočio i tadašnji Županijski državni odvjetnik u Rijeci Doris Hrast. Jednako kao i u prethodna dva predmeta, tek nakon što je usuglašen stav oko osnovanosti sumnje, materijalnopravne kvalifikacije i dispozitiva kaznene prijave, ona je 3. ožujka 2010. godine od strane PU primorsko-goranske podnesena Županijskom državnom odvjetniku u Rijeci, naglasio je Grbić.