TKO JE OVDJE LUD?

Policiju ne zanimaju saznanja Vlade o organizatorima nasilja?!

28.02.2011 u 12:57

Bionic
Reading

Nakon što je glasnogovornik Vlade Mladen Pavić u subotu navečer, nakon nasilnih demonstracija na Gornjem gradu, poručio da iza organizacije prosvjeda stoji 'dio oporbenih stranaka', postavlja se pitanje hoće li Vlada svoja saznanja o organizatorima prosvjeda podijeliti s policijom, koju bi, po logici stvari, trebalo zanimati tko je odgovoran za nasilje na zagrebačkim ulicama

Podsjetimo, policija se oglasila već u nedjelju ustvrdivši da nema saznanja prema kojima je prosvjede na Gornjem gradu organizirala ijedna stranka. No, to nije spriječilo HDZ-ove dužnosnike da i dalje tvrde da nasilje na prosvjedima

organiziraju i financiraju oporbene stranke, pa je tako u nedjelju ministar branitelja Tomislav Ivić za nasilne prosvjede optužio SDP i HDSSB.

No, kada smo danas nazvali glasnogovornika policije Krunoslava Borovca i postavili konkretno pitanje o tome hoće li policija zatražiti od Vlade, odnosno njezinih ministara da podijeli svoja saznanja o organizatorima prosvjeda, odnosno nasilja u subotu, dobili smo i više nego zanimljiv odgovor.

'Zasad ne', kratko nam je rekao Borovec. Na pitanje zašto neće, Borovec nam je rekao: 'Policija ima svoje izvore informacija koje koristi. Ako se pokaže potreba, sve je moguće…'

Glasnogovornika policije potom smo pitali je li moguće da policija zaista neće kontaktirati nikoga iz Vlade, iz koje tvrde da ne samo da znaju tko je organizirao prosvjede u kojima su ozlijeđene 33 osobe, nego i tko ih je financirao?

'Rekao sam, zasada ne', odrezao je Borovec bez dodatnih pojašnjenja.

Iako je tu činjenicu glupo i spominjati, valja podsjetiti da u Vladi sjedi i ministar policije Tomislav Karamarko. Ako u Vladi zaista znaju tko je organizirao i platio divljanje po ulicama Zagreba, ne bi li ministar Karamarko prvi trebao proslijediti tu informaciju svojim podređenima u Ministarstvu unutarnjih poslova?

Nije li neprijavljivanje kaznenog djela u Republici Hrvatskoj kazneno djelo samo po sebi? I zašto se glasnogovornik Vlade svojim saznanjima o organizatorima prosvjeda odlučio pohvaliti samo novinarima, ali ne i policiji koja istražuje subotnje nasilje?

Nažalost, ni na jedno od ovih pitanja nema suvislog odgovora. Policija poručuje da je ne zanima što u Vladi znaju o organizaciji prosvjeda, a glasnogovornik Vlade Mladen Pavić ni danas se, baš kao ni jučer, ne javlja na telefon.

Policijska snimka nasilja na prosvjedima