BRANITELJI KERUMI

Policiju ne zanima povlastica za Ferrari

06.04.2010 u 15:15

Bionic
Reading

Glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj potvrdila nam je da je već jučer odlučeno da se podnese optužni prijedlog i protiv nekoliko godina starijeg nećaka Željka Keruma, Jakova Keruma, koji je i formalni vlasnik Ferrarija F-430 jer je ustupio vozilo osobi koja na to nema pravo zbog presnažnog motora. Kupnju Ferrarija na braniteljsku povlasticu policija ovog puta neće istraživati jer je 'već prije godinu dana izvršila određene istražne radnje i provjere'

'Nije, međutim, nađen nikakav poseban prekršaj ili problem oko statusa i ta je informacija bila proslijeđena nadležnim tijelima', ističe Marina Kraljević Gudelj

Vlasnik skršenog Ferrarija Jakov Kerum poznatiji je javnosti nakon priče iz prošle godine, kada je navedeno vozilo vozio i Željko Kerum. Ono što je zaintrigiralo javnost u tom trenutku bila je činjenica da je taj automobil nabavljen u tvrtki Autocommerce 2007. godine na braniteljsku povlasticu, pa na njega nisu uplaćene carinske pristojbe i posebni porez.

Tada još uvijek kandidat za gradonačelnika, Željko Kerum je doživio seriju napada javnosti da zloupotrebljava braniteljsku povlasticu.

On je sve to odlučno odbacio i naglasio da je Ferrari vlasništvo njegovog nećaka Jakova. Kratko nakon toga Jakov Kerum je postao glavni čovjek u svim Kerumovim tvrtkama jer je on zbog funkcije gradonačelnika morao izbjeći sukob interesa.

Druga činjenica na koju tada nitko nije posebno ukazivao je braniteljski status Jakova Keruma. Ni sada nitko to posebno ne problematizira, mada ima tek nekoliko godina više od dvadeset i u vrijeme rata bio je dječak

Zakon o pravima branitelja je u tom smislu jasan - braniteljska prava se prenose na ženu ili djecu - pa je vjerojatno i mlađahni Jakov tim slijedom dobio braniteljsku povlasticu koju je iskoristio pri nabavci vozila.

To je sve zakonski jasno i potpuno legitimno, no nameće se pitanje koje zapravo nema veze s Kerumima, a radi se o sljedećem - za što sve mogu poslužiti braniteljske povlastice i koje su sve rupe u Zakonu o pravima branitelja koje se nemilice zloupotrebljavaju?

Zakonodavac sasvim sigurno nije predvidio carinsku i poreznu povlasticu za kupovinu Ferrarija, BMW-a i sličnih luksuznih igračaka. Ferrari F-430 se procjenjuje na od milijun i pol do dva milijuna kuna. Bilo bi zanimljivo znati koliko je još takvih skupih igračaka nabavljeno pod sličnim uvjetima.