INCIDENT U GVOZDU

Policijska brutalnost ili napad na policiju?

04.05.2012 u 15:08

Bionic
Reading

Slobodanka Vučković iz Gvozda, čiji su suprug Željko i tri sina uhićeni tijekom izgreda u Gvozdu, 1. svibnja, kada je policija intervenirala u kafiću Šokčić zbog prijave da se tamo remeti javni red i mir i preglasno pjevaju Thompsonove pjesme, kaže kako policija tvrdi da se njezin 18-godišnji sin sam ozlijedio, lupao glavom o asfalt, da se sam udario čizmom o rame i isto tako si ozlijedio unutrašnjost bedara

'Ogorčena sam tvrdnjama policije iz Gvozda i priopćenjem PU Sisačko-moslavačke da se moj sin Dejan sam ozlijedio, da je glumio ozljede, da je lupao glavom o asfalt. Sam se prema policiji udario čizmom u rame, toliko jako da se vide otisci, sam si je udarcima ozlijedio unutrašnjost bedara. Lažu i kada kažu da su mu pomogli kada je ležao ozlijeđen na cesti, samo su ga gledali…Prijatelj ga je odvezao na Hitnu, gdje je liječnik konstatirao ozljede i da mu ih je nanio pripadnik Policijske postaje Gvozd'.

'Kako radi policija u Gvozdu pokazuju i podaci o godinama izgrednika. Nisu u stanju, na primjer, čak točno zapisati godine mojeg uhićenog i ozlijeđenog sina Dejana. On nema 21, nego 18 godina. Valjda im je trebao Dejan kao 'opasni' izgrednik, a u stvari dječarac pa su mu dodali tri godine da izgledati starije i opasnije', kaže za Jutarnji list Slobodanka Vučković iz Gvozda. Ona je postupanje policije prijavila ministru unutarnjih poslova te da će tužiti policajce iz Gvozda zbog nasilja.

Javila se i 18-godišnja Nada Gugo, koja je također uhićena i 40 sati zadržana u policiji. 'Ja nisam bila dio društva koje je slavilo 1. svibnja i pjevalo u Šokčiću. Došla sam tamo od kuće oko 19,30 sati. Tamo se okuplja većina mladih iz Gvozda. Moj jedini grijeh je što sam bratu Igoru, koji se svađao s policajcima, rekla da se smiri. Dva su me policajca, kada sam stala između njih i brata, zgrabila za ruke i ugurala u 'maricu'. Sada čujem kako sam uhićena i prijavljena jer sam navodno ozlijedila, odnosno izgrebala policajca. Tome se svi smiju u Gvozdu, svi znaju da ja nemam nokte, da ih odmalena grizem. Strašno sam povrijeđena da me hapsi hrvatska policija, drži u postaji u Gvozdu više od 24 sata, bez hrane i vode, nakon čega sam prebačena u Sisak. Tek su tamo počeli ljudski postupati, nahranili su me, čak su nazvali moju mamu i rekli da sam kod njih, da je sa mnom sve u redu.

Kaže da se u policijskom priopćenju ne spominje pištolj kojeg je policajac iz Gvozda vadio i uperio u njezinog brata vičući da će ga ubiti. Dodaje da nju nisu tukli, ali da njenog prijatelja Dejana Vučkovića jesu i to jako.
U Gvodu ističu kako ih čudi toliko neistina u policijskom priopćenju. 'Zar oni misle da se istina neće saznati, pa ovdje se svi međusobno poznaju, znamo sve policajce i ti policajci znaju nas. Svi ćemo se prijaviti kao svjedoci', kazala je majka Nade Gugo, Ana. Svjedoci s kažu kako su gotovo svi policajci njihovoj djeci psovali bosansku mater vičući da ih treba sve protjerati iz Hrvatske u kojoj ništa ne rade, nego svi žive na račun cijeloga društva.

Policijska verzija

Policija ima svoju verziju priče te podsjeća na bogat policijski dosje izgrednika. 'Kada su ih policijski službenici upozorili i od njih zatražili da prestanu s narušavanjem javnog reda i mira, zatečene osobe su počele glasno negodovati te su im policijski službenici izdali zapovijedi da prestanu s daljnjim narušavanjem i ako to ne učine da će biti privedeni u prostorije policije. Na izdanu zapovijed zatečeni su se oglušili u čemu su se posebice isticala dva mještanina Gvozda, stari 21 i 28 godina.

Prilikom postupanja prema 21-godišnjaku i njegovom uhićenju te dovođenu do službenog vozila, 21-godišnjak je pružao aktivni otpor te šakom udario u otvorena vrata službenog vozila koja je oštetio te je tom prilikom i lakše ozlijedio jednog policijskog službenika. Istovremeno, 28-godišnji muškarac je odguravao i povlačio policijske službenike za košulje te im prijetio ubojstvom dok je 18-godišnja djevojka vikala i galamila te lakše ozlijedila drugog policijskog službenika (ogrebla ga). Na taj su način omogućili 21-godišnjaku da pobjegne.

Prilikom postupanja prema 28-godišnjaku i njegovom smještavanju u službeno vozilo, on se bacio na pod vozila najvjerojatnije 'glumeći' napad epilepsije te su ga policijski službenici iznijeli iz vozila gdje se on nastavio bacati i glavom udarati u asfalt. Policijski službenici su mu pružili prvu pomoć i u nekoliko navrata tražili dolazak Hitne medicinske pomoći, a 28-godišnjaka su građani prevezli u Dom zdravlja Topusko gdje su mu konstatirane lakše tjelesne ozljede. Djevojka, koja je već bila smještena u službeno vozilo, iskoristila je događanja oko 28-godišnjaka i pobjegla', opisali su cijeli slučaj iz PU Sisalčko-moslavačke.

Dodaju kako je narušeni javni mir je uspostavljen tek dolaskom policijskih službenika Interventne jedinice policije iz Siska.
Zbog narušavanja javnog reda i mira te omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti uhićena su četiri mještana Gvozda, starih 15, 17, 29 i 46 godina te još jedan 29-godišnji mještanin također zbog omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti. Oni su uz optužni prijedlog dovedeni na prekršajni sud u Petrinji gdje su nakon saslušanja pušteni. Zbog točenja alkoholnih pića pijanim gostima, prekršajno je prijavljen i 21-godišnji djelatnik ugostiteljskog objekta.

Zbog počinjenja kaznenih djela uhićena su četiri mještana Gvozda, stari 18, 21, 23 i 28 godina te 18-godišnja mještanka. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svih petero osumnjičenih je kazneno prijavljeno zbog sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti, dok je 21-godišnjak prijavljen i zbog uništenja i oštećenje tuđe stvari, a 28-godišnjak zbog prijetnje.

Svi su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, pojašnjavaju sisački policajci. Kako bi potkrijepilo razloge svojeg postupanja navode kako su „su sudionici odnosno počinitelji ovog događaja već višestruko evidentirani kao počinitelji kaznenih djela odnosno prekršaja. Točnije: 46-godišnjak ima 21 kazneno djelo i 4 prekršaja s elementima nasilja, 17-godišnjak - četiri kaznena djela, 15-godišnjak - četiri kaznena djela i četiri prekršaja s elementima nasilja, 29-godišnjak - 4 prekršaja s elementima nasilja, 18-godišnjak - 5 kaznenih djela i 3 prekršaja s elementima nasilja,28-godišnjak - 1 kazneno djelo i 5 prekršaja s elementima nasilja, 23-godišnjak - 5 prekršaja s elementima nasilja, 21-godišnjak - 1 kazneno djelo i 3 prekršaja s elementima nasilja, 29-godišnjak (drugi) - dva prekršaja s elementima nasilja.