modernizacija

Policija nabavlja nove radare i kamere: pogledajte koliko će ih sada biti

28.12.2018 u 13:44

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova u petak je sa Zajednicom gospodarskih subjekata potpisalo okvirni sporazum za nabavu uređaja za mjerenje brzine, kojim će u sljedeće tri godine broj takvih uređaja biti povećan za dva i pol do tri puta, što bi trebalo doprinijeti povećanju razine sigurnosti prometa na cestama

'Zadnji pokušaj koji je MUP radio na planu modernizacije, posebice mjernih uređaja propao je 2015., a mi smo ga kao i većinu drugih stvari priveli kraju', rekao je nakon potpisivanja ugovora ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Novac za provedbu gotovo 53 milijuna kuna vrijednog ugovora osiguran je iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a potpisan je na razdoblje od tri godine. Za svaku godinu precizirano je koliko će uređaja biti postavljeno, a u končanici će broj uređaja za mjerenje brzine povećati za dva i pol do tri puta.

Policija trenutno raspolaže s 26 fiksnih kamera, a potpisanim ugovorom će nabaviti 75 novih kamera. Ugovorom je predviđena i nabavka 50 fiksnih i 100 ručnih lasera za mjerenje brzine. Osim što mjere brzine kretanja, uređaji će koristiti i za utvrđivanje drugih prekršaja kao što je korištenje mobitela i nekorištenja pojasa u vožnji.

U sljedećoj godini dodatni iskorak bit će učinjen i automatizacijom podataka, što znači da će onog trenutka kad se na radarskoj slici snimi vozača u prekršaju, slika automatski biti vidljiva u središnjem centru gdje će se odmah pisati i kuvertirati prekršiteljeva prijava. Po ministrovim riječima to će ubrzati proces i podići izvjesnost 'penalizacije' koja doprinosi podizanju prometne kulture.

'To je veliki napredak u odnosu na postojeće stanje, višestruko ojačavamo kapacitete prometne policije i siguran sam da ćemo time doprinijeti povećanju sigurnosti prometa na cestama', rekao je Božinović, dodavši da time čine još jedan korak u modernizaciji rada hrvatske policije.

  • +5
Potpisivanje okvirnog sporazuma o nabavi novih radarskih i laserskih uređaja Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Pooštren zakon, što s kritikama?

Božinović, međutim, kaže kako nisu zadovoljni trenutnim stanjem u prometu kao ni brojkama s obzirom da je u prvih 11 mjeseci ove godine bilo je više od 30 tisuća prometnih nesreća, a do danas je na cestama 313 osoba izgubilo život.

MUP je stoga krenuo u sveuobuhvatni proces koji uključuje izmjene zakona o sigurnosti prometa na cestama, čije je nacrt poslan na mišljenje drugim ministarstvima, a očekuje se da će biti usvojen u prvom tromjesečju iduće godine.

Na kritike da neće biti izvedivo zakonom planirano oduzimanje automobila recidivistima ministar je rekao da su ti stručnjaci zanemarili da je riječ o privremenom oduzimanju vozila do završetka sudskog postupka.

'Iz iskustva drugih zemalja privremeno oduzimanje je faktor koji dodatno doprinosi regularnijem ponašanju u prometu jer kad znate da bi vam automobil mjesec, dva pa i tri mogao biti nedostupan onda se drugačije postavljate kao vozač', rekao je Božinović, pojasnivši da će duljina trajanja privremenog oduzimanja vozila ovisiti o trajanju sudskog postupka.

Izmjene zakona o sigurnosti prometa na cestama previđaju strože kazne za prometne prekršaje, posebice kad je riječ o rescidivistima koji su se po ministrovim riječima dosad provlačili ispod radara, a također se nije vodila odgovarajuća evidencija niti su kazne bile primjerene.

Posljednjeg udarnog vikenda pred Božić u Hrvatskoj je zabilježeno oko 3700 prometnih prekršaja, a dvije osobe su poginule. I taj je vikend ukazao na velik broj recidivista - čak 12 posto što se tiče vožnje pod utjecajem alkohola te preko 35 posto vezano za prekoračenje brzine.