AMIR MAFALANI PROGOVORIO!

'Policiji sam najavio ubojstvo Ive Pukanića'

05.10.2010 u 18:01

Bionic
Reading

U nastavku suđenja za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića trećeoptuženi Amir Mafalani iznenada je odlučio nadopuniti svoju obranu. Na nagovaranje sutkinje Ivane Kršul koja mu je objasnila da je ovo posljednji trenutak da kaže sve što zna - otkrio je do sad nepoznate detalje planiranja ubojstva i kao organizatora naveo Roberta Matanića

Mafalani je sjeo na klupu za svjedoke s ogromnim fasciklom pred sobom i počeo ponavljati da nije kriv ni za što i da je jedva poznavao neke od optuženika. Primjerice, četvrtooptuženog Željka Milovanovića vidio je samo jedanput, i to kod prvooptuženog Roberta Matanića. Čuo je od Matanića da je Milovanović zvani Gavro vrlo opasna osoba, a Bojanu Guduriću zvanom Bajone posuđivao je igrice za PlayStation i upućivao ga na najbolja mjesta za izlazak u Zagrebu.

MAFALANI U POČETKU NIJE HTIO SVE GOVORITI, ALI...

Objasnio je da je signal njegovog mobitela uhvaćen na baznim stanicama u Vlaškoj zato što je tamo svakodnevno prolazio do svoje djevojke te do direktora svoje tvrtke preko koje je Mataniću u listopadu 2008. godine kupovao automobil na leasing.

Nakon pokušavanja pobijanja dokaza protiv njega iz optužnice, zastao je i rekao da mu je 'prilikom hapšenja bilo zabranjeno pričati o nekim stvarima'. 'Zbog drugih okrivljenika policija mi je savjetovala da šutim. Rekli su mi, ako kažem neke stvari koje ruše optužnicu, da će me krunski svjedok Tomislav Marijanović teretiti za ubojstvo Zečevića i Sliška te za bacanje bombe na kuću Ivića Pašalića', rekao je Mafalani.

Borovec: To je stara priča

'To je stara priča. Pravo optuženika je da se može braniti kako hoće, može lagati, izmišljati i govoriti što želi. Neću uopće komentirati to', rekao je za tportal Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a.

On tvrdi da je već 15. listopada 2008. znao da se 'nekoga negdje treba ubiti'. U početku iznošenja obrane tvrdio je bez iznošenja imena da su 17. listopada i njemu zaprijetili da će ga ubiti te da je stoga odlučio obratiti se policiji. Tako se 19. listopada u kafiću u Dubravi sastao s inspektorom Nenadom Šipušićem kojemu je otkrio da se sprema 'nečije ubojstvo'. Kada je uvjeren da mu je ovo posljednja prilika da progovori, otkrio je da je policajcu rekao da je ubojstvo planirao Robert Matanić

'To znaju svi u policiji, ali kako su rekli da ta informacija oslobađa neke ljude u postupku, to su ostavili u tajnosti. Čak mi je policajac Domagoj Anić kasnije, prilikom ispitivanja o ubojstvu Ivane Hodak, koje se dogodilo 6. listopada iste godine, rekao: 'Da si se bar meni obratio, Pukanić bi još uvijek bio živ', rekao je Mafalani.

SUTKINJA KRŠUL: OVO VAM JE ZADNJA PRILIKA DA PROGOVORITE!

Mafalani je odlučio progovoriti o detaljima i imenima nakon nekoliko upozorenja sutkinje Ivane Kršul da nije ništa rekao i da mu je ovo posljednja prilika da napokon kaže što zna.

'Svaki dan sam bio sa Robertom Matanićem. Pričali smo o automobilima jer je on bio lud za njima i htio je kupiti BMW-a ili Mercedes. Imao sam firmu za leasing pa je Matanić je preko mene htio kupiti skupi automobil', ponovno je započeo svoju priču Mafalani.

Kad su se 15. listopada (osam dana prije ubojstva Pukanića) on i Matanić vraćali iz trgovine s autodijelovima iz Ivanje Rijeke, Mafalani je upozorio Matanića kako mu duguje 'hrpu love' te je od njega kao zalog tražio svoj pištolj Glock kojeg je već duže vrijeme imao.

PUKANIĆ TREBAO BITI UBIJEN NEKOLIKO DANA RANIJE?

'Tada mi je Matanić odgovorio da je dao pištolj nekome za jedan posao. Rekao je to ljutito jer mu je posao propao. Nazvao je sebe baksuz Bilom. Kad sam ga pitao što se trebalo riješiti Matanić mi je odgovorio ne što neko koga', rekao je Mafalani koji tvrdi da mu nečije ubojstvo nije padalo na pamet te da je pomislio na pljačku ili nešto slično.

Zatim je Matanić, nastavio je Mafalani, objasnio da je bio ljut jer je sve bilo spremno za likvidaciju Pukanića na Cvjetnom trgu par dana prije ali, likvidatoru je zametala 'jedna ženska osoba'. Mafalani tvrdi da nije znao tko su ostale umješane osobe, a kada je pitao je li optuženi Bojan Gudurić umiješan u sve, Matanić mu je odgovorio: 'Ma daj šta ti je? Upoznao si ga, vidio si da je idiot!'

MATANIĆ - ORGANIZATOR UBOJSTVA?

Matanić je tada, prema riječima Mafalanija, rekao da je za ubojstvo Pukanića dogovorena cijena od 120.000 eura od čega je 30.000 bilo namjenjeno Mataniću kao organizatoru.

'Dosta sam razmišljao o tome. Matanić me upozorio da se ne šećem u blizini Varšavske ulice niti blizu centra jer bi mu, u slučaju da se meni nešto dogodi, propala kupovina automobila preko leasinga', rekao je Mafalani i dodao da je i Robert Matanić rekao kako se ni on slijedećih dana neće približavati centru grada 'dok sve ne prođe'.

CINKAO GA ZBOG SVAĐE OKO AUTOMOBILA I EREKCIJE?

Dva dana kasnije, točnije 17. listopada, Mafalani kaže da se preko telefoma porječkao s Matanićem jer mu je predložio da umjesto BMW-a kupi Hondu Accord jer je jeftinija: 'Posvađali smo se. Ja sam znao da ima nekih zdravstvenih problema pa sam mu u ljutnji rekao što je ne diže ti se pa si poludio?, na što mi je Matanić rekao da ja ne znam tko je on zapravo ali, da ću sve vidjeti za par dana i da sam ja slijedeći na redu', ispričao je Mafalani koji je to shvatio kao prijetnju smrću te je zato odlučio naći se s inspektorom kojeg je znao od prije - Nenadom Šipušićem. On mu je preporučio da se nastavi družiti s Matanićem 'jer će to policija sve riješiti', a da ne bi bilo dobro da se otkrije kako Mafalani nešto 'trguje' s policijom.

'Matanić je glup i opasan, ne znate vi njega!' - ponovio je nekoliko puta Mafalani.

MAFALANIJA 'IZDALA' POLICIJA?

Kasnije je Mafalani završio u istražnom zatvoru sa svim ostalim optuženicima misleći da će biti pušten za mjesec dana kao što su mu, kaže, obećavali u policiji. Kada je slučaj započeo, rekli su mu da će svi optuženici dobiti 40 godina zatvora a on 'samo' 20, te da ga ne mogu izostaviti jer 'isu u paketu'.

Mafalani je ponavljao da su ga iz policije upozoravali da ne spominje tu prijavu policiji prije ubojstva Pukanića jer će optužnica propasti, tj. da Matanić kao organizator ubojstva neće moći dobiti status svjedoka pokajnika kako je trebalo biti u početku i da neće onda moći proširiti optužnicu. Sutkinji do kraja nije bilo jasno zašto je čekao 'pet do dvanaest' s ovim 'priznanjem'.

POLICIJA NIJE RADILA SVOJ POSAO?

'Da se ovo ranije saznalo, ispalo bi da je ignoriranje moje prijave bio veliki lapsuz policije!' - rekao je Mafalani.

Također, za vrijeme pretresa, prije uhićenja, Mafalani tvrdi da mu je policajac Arihović dao mobitel a da mu je 's druge strane' bio Robert Matanić koji je trvdio da mu je dosta svega: 'Govorio je da ne može izdržati što mu to rade, da će biti svjedok pokajnik i da samo u ispitivanju navedem Gudurića, Milovanovića i Luku Matanića kao sudionike.'

UBOJSTVA IVANE HODAK I IVE PUKANIĆA OD ISTOG NARUČITELJA?

Matanić je, shvativši da je Mafalani progovorio, optužio ga i da je ubio Ivanu Hodak što je brzo dokazano kao neistinito ali, ispričao je Mafalani, ostali zatvorenici su ga zbog toga maltretirali, 'gađali margarinima i vikali kako si mogao ubiti ženu'

'Mislio sam da će cijela optužnica biti demantirana tijekom postupka, ali sad vidim da moram progovoriti', rekao je Mafalani i time zbunio obranu ostalih optuženika, te nitko od odvjetnika danas nije imao niti jedno pitanje za njega. Čak su i u pauzi suđenja odvjetnici bili izolirani od Mafalanijeg odvjetnika Miroslava Vlašića, za razliku od uobičajenog kada zajedno piju kave. Neslužbeno doznajemo da Vlašić nije do današnjeg ročišta znao o čemu će Mafalani točno govoriti.

U opsežnom izlaganju obrane Mafalani je rekao i da mu je Matanić govorio kako ne smije reći tko se krije iza cijelog ubojstva Pukanića, ali da je ubojstvo povezano s ubojstvom Ivane Hodak. Podsjetimo, Matanić je u jednom iskazu, kojeg sada u suđenju pobija i tvrdi da ga je izrekao pod nagovorom, kao naručitelja spominjao Vladimira Zagorca

JE LI DOVOLJNO PRIJAVITI SUMNJU POLICIJI?

Matanić je Mafalaniju objasnio i kako nisu znali postaviti bombu pod Pukanićev Lexus jer 'nisu htjeli završiti kao Krojf, odnosno nisu htjeli nastradati', te su mislili postaviti bombu u koš za smeće, ali su se kasnije odlučili za skuter. 'Čak su imali dogovor s Kokom da se policija neće miješati', rekao je Mafalani koji je u to vrijeme sumnjao da ga netko prati, a Matanić mu je govorio da to ne može biti, a i ako ga netko prati da to 'sigurno nije policija, nego netko tko bi htio doći do mene'.

Mafalani je nakon ubojstva bio nervozan i u strahu jer nije htio da ga Matanić otkrije, a bio je uvjeren da je obraćanjem policiji učinio sve što treba da se zaštiti od optužbi: 'Nije mi jasno, što sam trebao još učiniti? Obratio sam se policiji na vrijeme, prije ubojstva. Da sam htio ubiti Pukanića ne bi to radio, pa nisam lud! Čak sam u Otvorenom slušao Krunoslava Borovca kako govori da građani mogu i anonimno prijaviti ako nešto čuju. Što sam još mogao učiniti nego prijaviti policiji?' - pitao se Mafalani kojeg će sutra ispitivati odvjetnici obrane i zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Šašić