DOISTA IZVAN KONTROLE

Policiji je neonacistička moda posve prihvatljiva!

21.03.2012 u 14:08

Bionic
Reading

Dućan pod nazivom Izvan kontrole u kojemu se prodaje neonacistima omiljena robna marka Thor Steinar te majice koje slave sudjelovanje Hrvata u nacističkom pohodu na Rusiju, uopće ne uznemirava policiju ili Državni inspektorat, koji se već danima ne uspijeva očitovati o tome je li riječ o nečemu što zahtijeva njihovu intervenciju. Nakon objave ovog teksta, zagrebačka policija konačno je odgovorila na naša pitanja, a s obzirom na sadržaj odgovora možda bi bilo bolje da i nije...

Kako je tportal izvijestio još u ponedjeljak, u centru Zagreba već godinama uspješno posluje dućan Izvan kontrole, deklarativno posvećen urbanom odijevanju i 'navijačkim supkulturama' – kako kažu na svojoj službenoj stranici. No unutar šireg asortimana robe koju Izvan kontrole prodaje, nalazi se i kolekcija Thor Steinar, u Europi poznata kao omiljena modna marka neonacista i sličnih nasilnih ekstremista. Pored toga u ovom se dućanu može kupiti i majica koja slavi hrvatske pripadnike Hitlerove vojske, 369. legiju koja je marširala i na Staljingrad.

PUZ: Nema neprihvatljivih obilježja

Zagrebačka policija oglasila se sat vremena nakon objave ovog teksta i to sa sljedećim odgovorm:

'Poštovani gospodine Duhaček,

policijski su službenici izvršili izvide u trgovini koju spominjete i u njoj se nisu prodavali bilo kakvi odjevni predmeti s nacističkim ili kakvim drugim društveno neprihvatljivim obilježjima. Napominjemo da ranije nismo imali nikakvih saznanja da se u toj trgovini prodaje takva vrsta odjevnih predmeta s nacističkim i sličnim simbolima.

S poštovanjem,
Policijska uprava zagrebačka'

Riječ je o majici iz kolekcije S-HD koja prikazuje važne trenutke hrvatske povijesti, no nije baš jasno kako je uz hrvatske srednjovjekovne kraljeve i Nikolu Šubića Zrinskog kvislinška legija hrvatskih hitlerovaca nešto iz povijesti čime se Hrvatska treba ponositi.

MUP: Strpite se!

Tportal je već tijekom pripreme priče o dućanu Izvan kontrole prošli petak kontaktirao s Ministarstvom unutarnjih poslova i zamolio očitovanje o tome je li policija ikad posjetila taj butik, s obzirom na robu kakvu prodaje. Pritom ne treba zaboraviti ni da se taj dućan nalazi nekoliko metara od Židovske općine u Zagrebu, a nije ni pretjerano udaljen od stana u Palmotićevoj u kojem živi predsjednik Ivo Josipović. Unatoč poštivanju procedure slanja upita elektronskom poštom te naknadnim telefonskim pozivima, od policije smo zasad uspjeli doznati samo kako ćemo odgovor 'dobiti u zakonskom roku', što znači za neka dva tjedna. Jedino što smo uspjeli danas konačno doznati jest to da je 'dopis zaprimljen, poslan nadležnoj postaji, a to je Prva policijska' te da se 'trebamo još malo strpjeti'.

Hamburg, Madeburg i Leipzig zatvorili neonacističke dućane

Što je ipak 'više' nego što je učinio Državni inspektorat, do čije se glasnogovornice Sandre Kelemen ne može doći unatoč tri dana slanja mailova i telefonskih poziva. Jednostavno, na broj koji se na internetskoj stranici Državnog inspektorata nudi za odnose s javnošću nitko se već 48 sati ne javlja, pa ni kada se zove preko centrale. Ukratko, zasad je reakcija državnih institucija, koje bi se barem trebale namrštiti zbog toga što se usred Zagreba prodaje neonacistička moda, takva da se ne žele pretjerano miješati u svoj posao.

Nasuprot tome postoji njemački primjer koji svjedoči o tome da su gradske vlasti u Hamburgu, Magdeburgu i Leipzigu uspjele zatvoriti dućane Thora Steinara, od kojega se službeno ogradila i norveška vlada, s obzirom na to da se na njihovoj odjeći znaju koristiti nordijski motivi. Također, nije nimalo neuobičajeno da se trgovine odjeće Thora Steinara susreću s prosvjedima antifašista, kao ni da se ova marka u medijima opisuje izrazima poput 'Zara ksenofobije'.

'Smrt novinarskim plaćenicima!'

U Hrvatskoj stvari očito stoje drukčije, a jedini koji komentiraju situaciju jesu oni koji drže Izvan kontrole, koji su, doduše, unajmili odvjetnika Alana Sorića za komunikaciju s medijima, no sa svojim vjernim mušterijama pričaju preko Facebooka. Iako im je službeni moto 'Nitko nas ne voli i nije nas briga', tportalova priča očito je uznemirila vlasnike i mušterije dućana Izvan kontrole, koji na službenoj stranici na Facebooku pišu o 'smrdljivim novinarima' te se poziva na 'smrt novinarskim plaćenicima'. Tu su i komentari poput 'Za Poglavnika i Krista protiv Srba i komunista' (s trinaest 'lajkova', nota bene), 'bolje mrtav nego crven', 'je…m im mamu partizansku', a Izvan kontrole poziva svoje prijatelje da 'ne ostavljaju nikakve komentare' koji bi mogli biti kompromitirajući. Valjda pozivanje na smrt novinara i slavljenje poglavnika nisu kompromitirajući?