ZBOG AFERE HOLYLAND

Policija želi dizanje optužnice protiv Olmerta

23.08.2010 u 21:54

Bionic
Reading

Izraelska je policija u ponedjeljak predložila podizanje optužnice zbog korupcije protiv bivšeg predsjednika vlade Ehuda Olmerta upletenog u aferu Holyland, veliki skandal s nekretninama u Jeruzalemu, javili su mediji.

Policija je također preporučila podizanje optužnica protiv još 13 osoba, među kojima je bivša direktorica Olmertova ureda Shula Zaken, bivši gradonačelnik Jeruzalema Uri Lupolianski i Danny Dankner, bivši generalni direktor Hapoalima, najveće izraelske banke.

Svi su osumnjičeni da su primali i davali mito za promociju tog projekta. Osumnjičeni su i za krivotvorenje i zloporabu povjerenja, dodali su mediji.

Tužiteljstvo mora odlučiti hoće li slijediti te preporuke policije i pokrenuti pravosudnu proceduru protiv upletenih.

Olmertov glasnogovornik Amir Dan kritizirao je policiju što blizu godinu dana nakon intenzivnih napora nema hrabrosti zaključiti taj predmet. On tvrdi da Olmert nikada nije primio ni tražio mito,

Policija je posljednjih mjeseci nekoliko puta ispitivala Olmeta o toj aferi.

Mediji navode da je osumnjičen da je primio 3,5 milijun šekela (700.000 eura) kako bi dao zeleno svjetlo za plan "Holyland", ogroman kompleks nekretnina u Jeruzalemu, dok je bio gradonačelnik (1993.-2003.)

Bivši premijer je odbacio te optužbe i rekao da je dopustio početni, puno skromniji projekt.