nakon slučaja žalac

Policija zatrpana zahtjevima građana za produljenje vozačke dozvole

13.03.2019 u 12:47

Bionic
Reading

Nakon prometne nesreće što ju je skrivila ministrica Gabrijela Žalac, koja nije imala važeću vozačku dozvolu, mnogi su požurili provjeriti dokad vrijedi njihova

Krenuo je cunami građana prema Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) za produljenje isteklih vozačkih dozvola, izvijestio je Večernji list. Nema kazne za vozača koji dozvolu nije platio na vrijeme, ali ako ga s nevažećom ispravom zaustavi policija, platit će globu 500 (ako plati na licu mjesta), odnosno 1000 kuna.

Trošak izdavanja dozvole nije prevelik: uz 15 kuna biljega, u redovnom postupku iznosi 151, u ubrzanom postupku 200, a u žurnom postupku 450 kuna.

Od ulaska u Europsku uniju stare, papirnate vozačke dozvole zamijenile su nove vozačke dozvole koje izgledom i dimenzijama sliče osobnim iskaznicama. Ako vaša stara vozačka dozvola još nije istekla, nećete je morati mijenjati još neko vrijeme, a krajnji rok je 19. siječnja 2033. godine. Tko je dozvolu izvadio do 2004., vrijedi mu do 65. godine života, a potom je valjanost ograničena na 10 godina ili manje.