SKANDAL U IMOTSKOM

Policija zataškala premlaćivanje vojnika!

02.02.2011 u 11:27

Bionic
Reading

Napadi nasilničkih grupa na pojedince među mladima postali su problem s kojim se hrvatsko društvo sve teže nosi. I dok su ni s čime izazvani brutalni napadi problematičnih skupina sve češći, dojam je da su policijska izvješća o tim događajima sve tanja. Slučaj premlaćenog vojnika Gabrijela Milasa u Imotskome kao da potvrđuje to pravilo

Naime, grupa imotskih huligana je 1. siječnja u četiri sata ujutro pokraj kafića Paško bez razloga pretukla vojnika Hrvatske vojske Gabrijela Milasa (21) iz Zmijavaca, kao i njegova prijatelja Ivana Puljiza (22) iz Runovića. Imotska policija i Policijska uprava splitsko-dalmatinska su, međutim, zataškale premlaćivanje Milasa, kojeg su mladi imotski delikventi najprije udarali tzv. bokserima po glavi, a onda iscipelarili.

Pa ipak, taj noćni napad na Šetalištu Stjepana Radića imotska je policija okarakterizirala tek kao prekršaj u kojem je remećen javni red i mir. Iako je u napadu na vojnika HV-a Milasa sudjelovala grupa od najmanje šest obijesnih mladića, policija je u svom šturom izvješću identificirala samo dvojicu napadača – I. L. (20) i V. K. (20).

Tko su ostali napadači i zašto ih je policija prešutjela, unatoč brojnim svjedocima događaja, još se ne zna. Prema jednoj od verzija, koja se može čuti u Imotskome, neki od napadača na vojnika Milasa, nakon rodijačkih intervencija lokalnih moćnika, 'isparili' su iz policijskog izvještaja.

Motivi napada na Milasa i Puljiza posve su nepoznati. Njih dvojica su u jutro 1. siječnja hitno prevezena iz Doma zdravlja u Imotskome u KBC Firule u Splitu. Tamo ih je primio dežurni liječnik, dr. Delipetar.

Milas je primio nekoliko udaraca 'bokserom' po licu i glavi, razbijena mu je lijeva arkada, teško mu je oštećeno oko i vid, a udaren je 'bokserom' i u tjeme. Nakon što je pao na tlo, nasilnička skupina ga je krvnički udarala nogama po glavi, leđima, prsima i trbuhu. Lice vojnika Milasa ni rođena majka tjednima nije mogla prepoznati.

Budući da policija nije odradila svoj posao, vojnik Gabrijel Milas namjerava podići kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja kaznenog djela teške tjelesne ozljede, opisanog u člancima 99. Kaznenog zakona i kaznenog djela nasilničkog ponašanja te zatražiti od Državnog odvjetništva u Splitu da poduzme sve zakonom predviđene radnje da bi se utvrdio identitet 'nepoznatih počinitelja'.

Mogla bi ta kaznena prijava, bez sumnje, biti hladan tuš za PP Imotski koja je zataškala premlaćivanje hrvatskog vojnika.

Imotskoj policiji trebala su puna dva tjedna da uzme iskaz od vojnika, a liječnička dokumentacija Doma zdravlja Imotski, dokumentacija KBC-a Firule niti nalazi Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost u Zagrebu za PP Imotski nisu dovoljni za identifikaciju i podizanje kaznene prijave protiv napadača.

Glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske: Dobit ćete odgovor u zakonskom roku

U PU splitsko-dalmatinskoj nerado odgovaraju na upite u vezi događaja u Imotskom 1. siječnja.

'Vi u svojim novinarskim upitima prozivate našu Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku i PP Imotski. Na pitanja ćemo vam odgovoriti u zakonskom roku. Vidjet ćemo hoće li biti nekih nadopuna u vezi tih događaja', odbrusila je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj, dodajući da PU čeka očitovanje Policijske postaje Imotski o cijelom događaju. 'Zakonski rok za odgovore je 15 dana', pojasnila je glasnogovornica.