GVU TROJAN

Policija upozorila na virus 'otimač' računala koji traži 500 kuna

26.10.2012 u 14:21

Bionic
Reading

Policijska uprava istarska upozorava građane o pojavi računalnog virusa s lažnim upozorenjima MUP-a. Radi se o takozvanom GVU trojan virusu koji preuzima kontrolu nad vašim računalom

Naime, porečka policija jučer je zaprimila prijavu 48-godišnjeg građanina koji je na osobno računalo primio obavijest MUP-a o blokadi računala s upozorenjem da uplati iznos od 500 kuna novčane kazne, nakon čega bi mu MUP uklonio blokadu. Muškarac nije izvršio uplatu, već je posumnjavši u virus događaj prijavio policiji.

'Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava, već se radi o trojan virusu takozvanom, GVU trojanu koji radi 'otmicu' računala.

GVU trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup radnoj površini Windows, upravitelju zadataka (taskmanager), registryju i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, pedofilija i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem kartice PaySafe i da će računalo biti otključano u roku od 72 sata. Ujedno napominjemo da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske unije i SAD-a', priopćeno je iz MUP-a.

Umjesto plaćanja, Policijska uprava istarska poziva građane da se s punim povjerenjem obrate policiji na broj 192 i prijave događaj kako bi policijski službenici poduzeli mjere iz svoje nadležnosti.