LOV NA ŠVERCERE LJUDIMA

Policija uhitila pedesetak osoba

01.04.2009 u 12:01

Bionic
Reading

U ranim jutarnjim satima na području 11 policijskih uprava u Hrvatskoj započela je operativna akcija Tara usmjerena na skupine koje se bave krijumčarenjem osoba u zemlje Europske unije, izvijestilo je Ravnateljstvo policije. Prema neslužbenim podacima, uhićeno je pedesetak osoba

Najviše uhićenih (dvadesetak) je na području PU zagrebačke, a osim krijumčarenja ljudi, uhićene se sumnjiči i za šverc oružja te još neka kaznena djela.

Spomenuta akcija, s čijim pripremama se započelo koncem 2008. godine, ima međunarodni karakter i u nju su uključene policije i nadležna odvjetništva u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Austriji, a u Republici Hrvatskoj provodi se u suradnji i koordinaciji s USKOK-om.

Policija je izvijestila da se nad osobama koje su tijekom današnjeg dana uhićene provodi kriminalistička obrada, a u tijeku je i veći broj pretraga obiteljskih kuća, stanova, vozila...

HTV je objavio da je u međimurskom romskom naselju Sitnice uhićeno nekoliko osoba za koje se sumnja da su povezane s mađarskim krim-miljeom.

Pet osoba uhićeno je u srijedu u Bosni i Hercegovini u akciji "Tara" koju su policijske agencije te zemlje provele u suradnji s hrvatskom policijom, potvrdila je granična policija BiH.

U priopćenju dostavljenu medijima u Sarajevu navedeno je kako su uhićenja obavljena na području Sarajeva, Posušja i Orašja te da se svi uhićenici osumnjičeni za organizirani kriminal, odnosno krijumčarenje osoba preko međudržavne granice.

Svih pet uhićenika državljani su BiH i predani su državnom odvjetništvu te zemlje.