MLADINIĆ PROPAO U ZEMLJU

Policija u Podravci zbog 'afere SMS'

Bionic
Reading

Koprivnička policija prema nalogu Državnog odvjetništva počela češljati je Podravku, ispitujući okolnosti pod kojima je Darko Marinac, bivši šef uprave, a od prekjučer i bivši predsjednik NO-a, dao 65 milijuna kuna kredita tvrtki SMS splitskoga poduzetnika Srđana Mladinića

Kako je moguće da je Marinac 2007. Mladiniću dao čak dva kredita vrijednosti 65 milijuna kuna i to, kako sam tvrdi, bez utjecaja i znanja ostalih članova, i dalje je nejasno. Navodno je Marinac prema internom poslovniku imao pravo samostalno odobriti toliki iznos, osiguravši se hipotekom nad Mladinićevim brendom te sa 45 zadužnica i 5 bjanko mjenica SMS-a, zaobišavši i investitore i vlasnika, među kojima je i država, piše Večernji list.

Podravki brendovi SMS-a?

Na glavno pitanje što je Podravka dobila kao jamstvo za 65 milijunakuna kredita SMS-u i dalje nema odgovora, napominje HRT. Uz preuzimanje brendovasplitskog izvoznika, Podravka je navodno kao jamstvo mogla uzeti i svuimovinu. Nije sigurno je li to učinila. 'Pokrenuli smo određene radnje iakcije i gledamo kako paralelno iskoristiti brendove za koje vjerujemoda će postati naši, rekla je Dijana Jendrašinkin', glasnogovornicaPodravke.

U PU koprivničko-križevačkoj potvrdili su da je otvorena istraga. Policija ima rok od 30 dana da potvrdi ili opovrgne sumnje u kazneno djelo. Za dva kredita, prvi od 45 milijuna kuna u proljeće 2007., a potom još 20 milijuna - čime je Podravka preuzela prodaju i distribuciju SMS-ovih proizvoda - jedan od instrumenata osiguranja jest preuzimanje brenda SMS-a od strane Podravke, kojoj je Mladinić, nakon počeka od dvije godine, glavnicu trebao vraćati u tromjesečnim obrocima po 3,75 milijuna kuna.

U slučaju nevraćanja kredita Podravka ima pravo ovrhe cjelokupne imovine SMS-a, što je sve izgledniji scenarij. Mladinić je prekinuo isporuku proizvoda Podravki, a čini se i proizvodnju. Zaduženost SMS-a na kraju 2008. bila je veća od 143 milijuna, a ukupni prihod tek 36,6 milijuna kuna.Mladinić je 'nestao', ne javlja se na mobitele. U tvornici u Trilju telefoni su isključeni, a u SMS-ovu Prehrambeno-razvojnom centru Klis tvrde da vlasnik ne dolazi već tri, četiri mjeseca.

Marinac, koji bi nakon Podravkine tužbe štetu mogao platiti iz vlastitog džepa, uoči preksinoćnje sjednice NO-a ustvrdio je kako 'ne shvaća zašto se to sada izvlači' te da je priča o kreditu SMS-u objavljena još 2007. Nije kazao gdje, no možda je mislio na javno dostupno godišnje izvješće tvrtke za 2007. u kojemu se, u tablici o tijeku novca u toj godini, pod stavkom 'dani dugoročni krediti i depoziti' može naći iznos od 56 milijuna kuna, a u tablici za 2008. iznos od 14 milijuna. To je približan iznos kredita.No, iako svi tadašnji članovi uprave tvrde da za kredit SMS-u nisu znali, do tada su sigurno saznali, jer su i oni morali odobriti objavljivanje izvještaja te ni po čemu ne bi smjeli biti izuzeti od odgovornosti ako Državno odvjetništvo, koje je zatražilo istragu, utvrdi da je riječ o kaznenom djelu sklapanja štetnog ugovora.

'To nije bilo na upravi', tvrdi jedan od članova bivšeg Podravkina poslovodstva, a na pitanje kako to da mu je trag o kreditima SMS-u promakao u godišnjemu izvješću koje je i on odobrio, odgovorio je: 'To bih i ja želio znati'.