PUCALI TIJEKOM SPROVODA

Policija u Bahreinu ubila dva mlada šijita

15.02.2011 u 13:07

Bionic
Reading

Policija je u Bahreinu jutros otvorila vatru na masu koja je ispraćala mrtvo tijelo mladića ubijenog jučer na antirežimskim demonstracijama, a agencije javljaju o najmanje dva mrtva i nekoliko desetaka ranjenih

Neredi u Bahreinu, kažu svjedoci, mogli bi prerasti u veliku pobunu kao što je ona koja je srušila egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, javlja Al Jazeera.

Identificirana je prva žrtva. Radi se o Fadhelu Ali Almatrooku, kojeg je policija ubila u Manami, glavnom gradu te arapske države u Perzijskom zaljevu. Jutros su prosvjednici iz bolnice krenuli prema groblju, kad ih je policija napala. Radilo se o tisućama prosvjednika, na koje je policija bacala plin i otvorila vatru.

Bijes se širi među mladim šijitima, većinom u Bahreinu, državi s oko milijun stanovnika u kojoj kraljuje dinastija sunitske manjine. Prosvjednici su nadahnuti nedavnim revolucijama u Tunisu i Egiptu te se također međusobno animiraju putem interneta i društvenih mreža.

SAD zabrinuto prati zbivanja jer, bez obzira što se radi o manjoj državi, u njoj je sjedište V. flote američke mornarice.