PISMO PREMIJERKI I KARAMARKU

Policija tri godine nije u stanju otkriti napadače na Miljuša

14.07.2011 u 15:14

Bionic
Reading

Niti tri godine poslije brutalnog napada na novinara Dušana Miljuša policija nije uspjela naći napadače niti one koji su naručili napad. Takva činjenica je zabrinula tri medijske organizacije, koje su uputile pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor i ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku želeći na taj način potaknuti tužiteljstvo i policiju da pojačaju svoje napore kako napadači i naručitelji napada na novinare ne bi ostali nekažnjeni

Medijska organizacija za jugoistočnu Europu (SEEMO), član Međunarodnog press instituta (IPI), Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Europska federacija novinara (EFJ) odlučile su se pismenim putem obratiti premijerki i resornom ministru policije nakon što je pokušaj suđenja navodnim napadačima na Miljuša doživio totalni debakl. Naime, u lipnju je Državno odvjetništvo odbacio sve optužbe protiv dvojice pritvorenika zbog nedostatka dokaza. Tako je poslije tri godine istraga opet na početku.

U svom pismu osim na slučaj Miljuš medijske organizacije su podsjetile i na slučaj atentata na Ivu Pukanića i direktora marketinga Niku Franjića. Istaknuli su kako su osuđeni oni koji su postavili bombu koja je ubila Pukanića i Franjića, ali naručitelji nisu otkriveni.

KRONOLOGIJA SLUČAJA MILJUŠ

Istraživački novinar zagrebačkog dnevnika Jutarnji list Dušan Miljuš napadnut je 2. lipnja 2008. godine kada su ga s leđa zaskočila i napala dvojica muškaraca s kacigama na glavi te su mu bejzbolskim palicama nanijeli teške ozljede glave, potres mozga i prijelom ruke.

Poslije oporavka, Miljuš ima stalnu policijsku zaštitu. Policija je obećavala da je otkrivanje napadača njihov prioritet. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko govorio je kako su na dobrom putu da nađu počinitelje. U prosincu 2010. godine bilo je uhićeno čak dvanaestero ljudi koji su bili dovedeni u vezu s tim napadom. Dvojica osumnjičenika ostala su u pritvoru šest mjeseci, a onda su zbog nedostatka dokaza pušteni na slobodu.

Kao buduća članica Europske unije, Hrvatska mora pojačati napore i pokazati da napadi na novinare neće ostati nekažnjeni, istaknuto je u priopćenju triju medijskih organizacija.