EVAKUIRAN KOLODVOR U OSLU

Policija traga za Breivikovim obožavateljem

27.07.2011 u 09:34

Bionic
Reading

Glavni željeznički kolodvor u Oslu u srijedu ujutro je djelomično evakuiran zbog pronalaska sumnjive prtljage, a policija traga za opasnim muškarcem koji se poistovjetio s Andersom Breivikom

'Kofer koji je očito bio bez vlasnika pronađen je na peronu s kojeg ide vlak za zračnu luku. Policija je tu i poduzima sve potrebne mjere', rekao je glasnogovornik Olav Nordli.

'Područje je evakuirano (...) To se ne odnosi na cijeli glavni kolodvor već na dobar dio', dodao je.

Norveška je na oprezu otkako je prošloga petka Anders Behring Breivik u dva napada ubio 76 osoba, što je najveće masovno ubojstvo počinjeno na norveškom tlu nakon
Drugog svjetskog rata.

Potraga za obožavateljem Breivika

Norveška policija intenzivno traga za 42-godišnjim muškarcem, tek puštenim iz zatvora, za kojeg se pretpostavlja da se poistovjetio s monstrumom Andersom Breivikom. Potraga je pokrenuta nakon upozorenja pravosudnih organa, a policija je pozvala na suradnju građane koji imaju saznanja o muškarcu čiju su fotografiju objavili nacionalni mediji.

Identitet muškarca nije objavljen, no poznato je da živi u gradu Fla, gdje je svojedobno provalio u policijsku postaju i prijetio policajcima. Pravosudni organi upozorili su policiju da je muškarac opasan i mentalno nestabilan, te da se poistovjetio s Breivikom.

Željeznički kolodvor u Oslu
Uništen eksploziv na Breivikovu imanju

Norveška policija priopćila je u utorak navečer da je pronašla i uništila eksploziv pohranjen na farmi koju je bio unajmio masovni ubojica Anders Behring Breivik.

Policija ipak nije htjela reći ništa o vrsti i o količini eksploziva.

'Eksploziv je pronađen na farmi. Ocijenili smo da je bolje ne prevoziti ga pa je uništen na licu mjesta u kontroliranoj detonaciji', rekla je glasnogovornica policije Trine Dyngeland.

Behring Breivik koji je odavno planirao napade, unajmio je farmu sjeverno od Osla, službeno kako bi ondje uzgajao povrće.

Kako pišu norveški mediji, Breivik se predstavljao kao ratar kako bi mogao kupiti umjetno gnojivo, glavni sastojak za izradu bombe, a da ne bude sumnjiv.

U bombaškom napadu u središtu Osla u petak poginulo je osam osoba, a u pucnjavi na otoku Utoeyji, nekoliko sati poslije, 68. Breivik je priznao da je počinio oba napada.