NOVI NEREDI U IRANU

Policija suzavcem i hitcima rastjerala prosvjednike

09.07.2009 u 18:42

Bionic
Reading

Policija je u četvrtak u Teheranu suzavcem i hitcima u zrak rastjerala nekoliko stotina proreformskih prosvjednika koji su izišli na ulice obilježavajući 10. obljetnicu studentskih nemira u Islamskoj Republici, javljaju agencije pozivajući se na očevidce

Nekoliko stotina ljudi u tijeku dana počelo se okupljati kod Teheranskog sveučilišta skandirajući u znak potpore poraženu predsjedničkom kandidatu Mirhuseinu Musaviju i izvikujući parole poput 'Smrt diktatoru'. Policija ih je rastjerala suzavcem i hitcima u zrak.

Središtem Teherana raspoređeni su brojni pripadnici redovite policije, interventnih postrojba i pripadnika snaga sigurnosti koji su priječili prosvjednike da se okupe i u velikoj koloni pođu prema središnjem Trgu revolucije. Prolaznike je policija preko megafona pozivala da napuste to područje, upozoravajući ih da će ih otjerati palicama ako ne poslušaju naredbu.

Reuters javlja kako je u središtu grada uhićeno više prosvjednika. Ured gradonačelnika Teherana Moreze Tamadona već je bio upozorio da će pripadnici snaga sigurnosti odlučno reagirati na svaki prosvjedni skup ili okupljanje budući da ministarstvo unutarnjih poslova nije izdalo odobrenje ni za kakve prosvjede u četvrtak.

Agencija AP javlja kako su mobilne telefonske linije blokirane, čim su se prosvjednici počeli okupljati u središtu grada. Studentski nemiri 1999. izbili su u Teheranu nakon napada pripadnika posebnih postrojba iranske policije na studentski dom Sveučilišta u Teheranu.

Od službenog proglašenja rezultata predsjedničkih izbora u Iranu, na kojima je dosadašnji predsjednik Mahmud Ahmadinedžad osvojio drugi mandat, za koje njegov glavni suparnik iz oporbe Mirhusein Musavi tvrdi da su bili namješteni, u Iranu su organizirani masovni ulične prosvjedi kakvi nisu viđeni od svrgavanja šaha i proglašenja Islamske Republike 1979. Tijekom prosvjeda život je izgubilo najmanje 20 ljudi, a uhićeno je više stotina. Stranim novinarima režim u Teheranu onemogućio je izravno izvješćivanje i snimanje višednevnih nemira.