SELJACI BLOKIRAJU PROMETNICE

Policija spriječila proboj traktora prema Zagrebu

21.02.2012 u 15:29

Bionic
Reading

Danas u 16,30 sati, stotinjak traktora blokira raskrižje u Ferovcu u požeškoj županiji. Na njemu su se jučer, u znak podrške mljekarima koji već osmi dan prosvjeduju u Zagrebu, okupili stočari Požeštine, a njima su se pridružili i ratari, voćari i vinogradari. Bjelovarski su mljekari danas već krenuli traktorima put Zagreba, no zaustavila ih je policija

Poljoprivrednici su ogorčeni jer ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nije odgovorio na njihov jučerašnji zahtjev za hitnim sastankom, zbog čega su odlučili danas popodne blokirati ceste uz koje od jučer stoji stotinjak traktora.

'U dogovoru sa Savezom proizvođača mlijeka odlučili smo da večeras točno u 16,30 sati blokiramo raskršće Ferovac, a blokade će biti postavljene i tamo gdje se dosada stajalo uz ceste. Pritom ne isključujemo i mogućnost odlaska traktorima u Zagreb, jer je očito da ministar živi negdje drugdje, a ne u Hrvatskoj. Želimo razgovarati, ali želimo se i boriti za svoje ognjište, svoju egzistenciju, no ministar očito ne želi nas već krupni kapital koji nameće Europa', izjavio je novinarima Tomislav Majetić, predsjednik Udruge uzgajivača simentalskog goveda Požeštine.

Put Zagreba su već danas traktorima krenuli bjelovarski mljekari i prosvjednici okupljeni ispred bjelovarske Sirele. Cilj im je bio pružiti potporu prosvjednicima ispred sjedišta Dukata, no u tome ih je spriječila policija.

Mljekari, čiji je zahtjev da se cijena mlijeka ne dira te da ne pada sa 2,70 kuna na 2,30 kuna, upozoravaju da je u posljednjih šest godina uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda drastično povećan, a s druge strane broj gospodarstava koja su se bavila proizvodnjom mlijeka drastično se smanjio te je s nekadašnjih 40 tisuća pao na samo 15 tisuća gospodarstava.

'Od 2006. godine uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatskoj povećao se za 300 posto. Država je lani u listopadu ukinula interventni otkup od 42 lipe za litru, a ovogodišnji poticaj od 50 lipa bit će isplaćen tek u lipnju iduće godine. Uz 40 lipa smanjenu otkupnu cijenu, ove godine ostajemo i bez 1,32 kune, što proizvodnju čini neodrživom', upozorio je Tomislav Majetić.