Čazma

Policija spriječila krađu iz sefa i uhitila razbojnike

24.06.2019 u 15:09

Bionic
Reading

Na izvanrednoj konferenciji za novinare bjelovarsko-bilogorske Policijske uprave u ponedjeljak zapovjednik kriminalističke policije Goran Tomić i pomoćnik zamjenika interventne policije Davor Biroš izvijestili su da je 20. lipnja rano ujutro spriječena pljačka u Čazmi te da je interventna policija uhvatila razbojnike koji su nakon višemjesečne pripreme iz obiteljske kuće iz sefa pokušali ukrasti nova

Nad četiri hrvatska državljana u dobi između 39 i 56 godina provedeno je kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinili kazneno djelo razbojstva u pokušaju te pomaganja u tom kaznenom djelu na štetu višečlane obitelji na području grada Čazme.

'Prema dogovoru, dvojica osumnjičenika tijekom svibnja i lipnja prikupljali su podatke o članovima obitelji koji žive u obiteljskoj kući koju su planirali opljačkati, njihovim navikama i izbivanju iz doma, rasporedu prostorija unutar obiteljske kuće, mogućnostima neopaženog i nasilnog ulaska u obiteljsku kuću te druge podatke uz pomoć kojih će olakšati i pomoći drugoj dvojici osumnjičenika počinjenje kaznenog djela', istaknuo je Tomić i dodao da su tijekom tog razdoblja druga dvojica osumnjičenika na području Zagreba pripremali to kazneno djelo.

U četvrtak oko jedan sat poslije ponoći dvojica osumnjičenika su došla na područje Čazme, gdje su parkirali automobil nekoliko stotina metara od obiteljske kuće, na skrovitom mjestu kraj nasipa rijeke Česme. Uputili su se prema stražnjoj strani kuće s aluminijskim ljestvama i alatom za provaljivanje te vatrenim i hladnim oružjem.

Policijski službenici interventne jedinice iz Bjelovara uočili su osumnjičenike dok su se približavali obiteljskoj kući žrtava kaznenog djela. Na naredbu da se zaustave, dali su se u bijeg, pri čemu su u šipražje bacili aluminijske ljestve, a torbu s oružjem i alatom u rijeku Česmu, koju su preplivali i prikrili se na desnoj obali u blizini mjesta Dereza, istaknuo je Tomić i dodao da su tim putem za njima krenuli policijski službenici interventne jedinice policije koji su ih i uhitili uz uporabu sredstava prisile jer su obojica pružala aktivan otpor. Uhićenici su, rekao je, privedeni u prostorije bjelovarsko-bilogorske PU, a liječnička pomoć pržena im je u Općoj bolnici u Bjelovaru, gdje je utvrđeno da je jedan od uhićenika ozlijeđen.

Tijekom očevida na mjestu na kojem su uočeni i uhićeni osumnjičenici uz pomoć ronioca Antiterorističke jedinice iz Lučkog u koritu rijeke Česme pronađena je torba u kojoj je bio pištolj, sklopivi nož, metalna teleskopska palica, sprej s nadražljivom tvari, više desetaka plastičnih vezica, ljepljiva traka, više komada odvijača i pajser.

Osumnjičene osobe koje su pomogle u počinjenu kaznenog djela razbojstva pronađene su i uhićene istog dana te su sva četvorica uhićenika nakon dovršenoga kriminalističkog istraživanja u zakonskom roku predana pritvorskom nadzorniku bjelovarsko-bilogorske PU, a protiv njih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru u ponedjeljak je priopćilo da je za trojicu od četvorice osumnjičenika zatražen istražni zatvor zbog mogućeg ometanja kaznenog postupka i utjecaja na svjedoke te ponavljanja kaznenog djela.

Sudac istrage dvojicu osumnjičenika pustio je uz mjere opreza, a istražni zatvor određen je jednom osumnjičeniku.