stara gradiška

Policija spasila 13 migranata u lošem zdravstvenom stanju, u Hrvatsku ušli čamcem preko Save

02.07.2020 u 11:18

Bionic
Reading

Policijski službenici Postaje granične policije Stara Gradiška spasili su 13 migranata u šumskom predjelu Radinje kojima je bila neophodna žurna liječnička intervencija

Riječ je o državljanima Iraka, dvije muške i četiri ženske osobe te sedmero djece, a policija ih je pronašla u ponedjeljak u jutarnjim satima. Među njima se nalazila žena u visokom stadiju trudnoće i žalila se na bolove u trbuhu, žena s novorođenčetom (starosti 20-ak dana) te nekoliko osoba u lošem zdravstvenom stanju, iscrpljenih i gladnih, kako navodi Policijska uprava brodsko-posavska.

Policajci su im odmah priskočili u pomoć i pozvali Hitnu medicinsku pomoć te su trudnicu, ženu koja je nedavno rodila i još dvije žene i novorođenče odvezli u bolnicu u Slavonski Brod. Preostale dvije muške osobe i šestero djece policijski službenici prevezli su u prostorije za smještaj migranata u Postaju granične policije Stara Gradiška te su im odmah osigurali prehranu i napitke i osnovne higijenske potrepštine. Također je odmah pozvana medicinska ekipa iz Nove Gradiške koja ih je pregledala, utvrdivši da nemaju zdravstvenih tegoba.

Utvrdili su da se radi o tri obitelji koje su nezakonito ušle u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine čamcem preko rijeke Save. Budući da su izrazili namjeru za međunarodnom zaštitom (azilom) u Republici Hrvatskoj, prepraćeni su u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagreb te će im se pridružiti i žene i novorođenče nakon završenog liječničkog tretmana.

Ističu da policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske u kontinuitetu provode zaštitu državne granice i sprječavaju nezakonite migracije sukladno Zakoniku o šengenskim granicama i nacionalnom zakonodavstvu, štiteći pri tome nepovredivost državne granice Republike Hrvatske, ujedno vanjske granice Europske unije.

'U tu svrhu na granici Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom angažiran je dovoljan broj policijskih službenika na zaštiti državne granice te su postavljena moderna tehnička sredstva dalekosežnog optičkog i radarskog nadziranja granične crte danju i noću, u svim vremenskim uvjetima, a u cilju odvraćanja sukladno članku 13. Zakonika o šengenskim granicama', navode u priopćenju.

Dodaju da migranti prelazeći nepredvidivu i hirovitu rijeku Savu u gumenom čamcu dovode u opasnost svoje živote i živote svojih bližnjih.