SUĐENJE ZA UBOJSTVO PUKANIĆA

Policija skidala krunskog svjedoka s heroina

14.04.2010 u 09:42

Bionic
Reading

U nastavku suđenja za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića sutkinja je upozorila prvooptuženog Roberta Matanića zbog odnosa prema sudu. Naime, Matanić je Sudskom vijeću poslao pismo u kojem izražava nezadovoljstvo zbog odluke s prošle rasprave kad je svjedočenja krunskog svjedoka zatvoreno za javnost. U pismu je, između ostalih neprimjerenih riječi, rekao: 'Nekome će biti bolje kad mu se slomi vrat!'

Sutkinja Ivana Kršul upozorila je Roberta Matanića da se na takav način ne smije obraćati sudu te da će, u slučaju da se to ponovi, snositi sankcije.

Suđenje je nastavljeno svjedočenjem Tomislava Pribanića, vjenčanog kuma krunskog svjedoka Tomislava Marijanovića

Svjedočenje je započeo riječima: 'Bojim se, dobivam stalno SMS prijetnje od Marijanovića.' Pribanić tvrdi da je Marijanović manipulator i lažljivac te da je sve što je rekao sudu mogao reći i on.

Svjedok Tomislav Pribanić svog je kuma Marjanovića opisao kao osobu koja je na suradnju s USKOK-om pristao jer su se protiv njega vodili brojni sudski postupci pa je suradnjom u postupku protiv Matanića i drugih vidio 'priliku da se iščupa'.


'Krunski svjedok je manipulator'

Marjanović je, tvrdi svjedok, svoju priču prodao tjednicima Areni i Nacionalu, a obrani je preko maila nudio da će za 30 tisuća kuna ili eura promijeniti svoj iskaz na sudu.

'Sastajao se s nekim Hrvojem koji mu je govorio što treba svjedočiti, a ja držim da je on manipulator koji puno priča. Tako sam i ja mogao biti svjedok prepričavajući ono što pročitam u novimana', rekao je Pribanić i prepričao nekoliko slučajeva kada je Marijanović nekome 'razbio šajbu šlajdrajući svojim gumama, te je susjedu koji se parkirao na ulaz u njegovu garažu nožem izbušio gume'.

'Kakav vam je to krunski svjedok?' - zapitao se Pribanić koji inače u zatvoru služi kaznu za krađu automobila.

Pribanić tvrdi da je Marijanović od njega tražio da potkrijepi njegovu priču, ali kaže da on to nije htio učiniti, jer nije želio lagati pred sudom. Zato je odbio i status zaštićenog svjedoka.

'Jesi li ti normalan?!'

Za Pukanićevo je ubojstvo, kaže, čuo na radiju na putu od Karlovca prema Zagrebu dok je u automobilu bio s Marijanovićem. Tada ga je, tvrdi, pitao ima li Matanić, inače Marijanovićev bratić, nešto s ubojstvom na što je Marijanović rekao: 'Ne, jesi ti normalan?!'.

Nakon prvih uhićenja, mediji su objavili da je uhićen i Marijanović no to nije bila istina pa je krunski svjedok zvao osobno Hloverku Novak Srzić na HTV kako bi to demantirali – prisjetio se Pribanić.

Pribanić opisuje kako se s Marijanovićem intenzivno družio od svibnja do studenog 2008. godine, te da Marijanović nije ništa radio, nego je prodavao kuće, stanove i automobile i često varao ljude zbog čega 'nije mogao piti kavu gjde je htio jer su ga mnogi htjeli tući. Imao je bezbroj neprijatelja.'.

Svjedoci ovisni o heroinu

Marijanović i Pribanić su liječeni ovisnici od heroina. 'U tom razdoblju smo trošili od 0,5 do 3 grama heroina dnevno – koliko smo imali', rekao je Pribanić. Inače, Pribanić tvrdi da je Marijanovića s heroina skidala policija - kad su ga priveli dva je dana bio u policiji i tad su mu dva dana davali tablete.

'Moram reći da se jako bojim svjedočiti zbog prijetnji koje dobivam od Marjanovića', kazao je Pribanić koji je u cijelom svjedočenju zapravo govorio o vjerodostojnosti krunskog svjedoka. Za prvooptuženog Matanića zna samo da je služio kaznu u Sremskoj Mitrovici gdje ga je posjećivao Marijanović koji je u to vrijeme prodao Matanićevu kuću s lažnom dokumentacijom. Također, rekao je da se Marijanović bojao Matanića.

Inače, iskaz krunskog svjedoka Marijanovića je temelj USKOK-ove optužnice protiv Pukanićevih egzekutora.