PRAVILNO SMO POSTUPILI

Policija se žali na presudu za Varšavsku

06.03.2010 u 12:20

Bionic
Reading

Policijska uprava zagrebačka podnijela je danas žalbu na nepravomoćnu presudu prvostupanjskog suda kojom se četvero uhićenih prosvjednika oslobađa od optužbe za narušavanje javnog reda i mira 11. veljače u Varšavskoj

Policija i dalje smatra da je reagirala pravilno, jer su prosvjednici 'pružali aktivni otpor te se drsko ponašali'. 'Policija je postupala temeljem pisanog zahtjeva nadležnog državnog tijela s obzirom na to da se prilikom provođenja radnje opravdano očekivalo pružanje otpora', navodi policija pojašnjavajući da je u konkretnom slučaju 'primjenjivala policijske ovlasti isključivo s ciljem pružanja pomoći Komunalnom redarstvu grada Zagreba, radi izvršenja rješenja o uklanjanju bespravno postavljenih kontejnera, a nikako radi sprečavanja održavanja javnog prosvjeda'.

'Ističemo da se presuda ne odnosi na policijsko postupanje, koje nije u predmetu presude, već na krivnju uhićenih', navodi se u priopćenju.

Zagrebačka policija ne slaže se ni s obrazloženjem suda prema kojem se okrivljenici oslobađaju od optužbe, jer djelo, prema ocjeni suda, nije prekršaj, a policija ocjenu da su prosvjednici bili sastavni dio javnog prosvjeda koji je bio uredno prijavljen smatra netočnom.

Ocjenu suda da se eventualno moglo raditi o građanskom, mladenačkom neposluhu gdje kao dodatnu olakotnu okolnost sud uzima njihovu mlađu životnu dob unatoč djelomičnom priznanju prekršaja, drže neprihvatljivom.