BOROVEC U SPLITU

Policija 'reagirala adekvatno', Karamarko ostaje

13.06.2011 u 15:57

Bionic
Reading

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec ukazao se u Splitu, na iznenada sazvanoj konferenciji za novinare povodom incidenta na subotnjem 'Split Prideu', kako bi, eto, najavio da će policija prije ili kasnije ući u trag svim nasilnicima sa Rive. Tvrdi da su snage reda učinile sve kako bi spriječile nasilje, no najvažnija poruka bila je ona koju je izrekao u ime šefa, ministra Tomislava Karamarka

''Zahtjevi za ministrovu ostavku nisu vezani uz događaje na Prideu, već su politički motivirani!', tvrdi Krunoslav Borovec, no nije želio precizirati na koga misli. Na gay udruge? S njima, kaže, suradnja nikad nije bila bolja, makar one uvijek imaju primjedbe na policiju - ako skup prođe mirno, žale se na preveliku prisutnost policije, a ako izbije incident - pitaju se gdje je bila policija.

'Radit ćemo danima, ako treba i mjesecima, ali nitko ne može određivati tempo policijskog posla. Nitko, pa ni mediji! Imamo sate i sate snimljenog materijala, sve ćemo pregledati, pokušati identificirati što više izgrednika i sankcionirati ih. Svako kazneno djelo počinjeno prema pripadnicima povorke tretirat ćemo kao zločin iz mržnje', najavio je Borovec. Posebnu pažnju, kazao je, posvetit će se pokušaju pronalaska osoba koje su centar grada prekrile grafitima i lecima s pozivom na 'kontraprosvjed', jer bi oni mogli odgovarati i kao organizatori neprijavljenog skupa.

Karamarkov glasnogovornik dobro se potrudio dokazati da MUP osuđuje svaki govor mržnje, citirao je ministrove riječi od prošle godine i mahao prigodničarskim tekstom objavljenim u internom policijskom časopisu, pohvalio se čak i činjenicom da su LGBT udruge organizirale obuku 250 polaznika Policijske akademije, a onda im poručio da je za svaku suradnju potrebno dvoje'.

'Splitski gay pride bio je daleko najbolje osiguran pride u Hrvatskoj, angažirali smo 688 policajaca, većinom interventnih, i to iz 15 policijskih uprava. Reagirali smo adekvatno i preventivno priveli 71 osobu, odmah smo intervenirali kada je došlo do izljeva mržnje i netrpeljivosti, no bilo bi suludo očekivati da će policija u jednom trenutku privesti stotine ili tisuće osoba', kazao je Borovec. Osiguranje ovotjednog zagrebačkog gay pridea, najavio je, nakon događaja u Splitu ipak će se dodatno pojačati.

Glasnogovornik MUP-a kao dokaz dobrog policijskog rada naveo je brojku od 137 privedenih, no silno ga je iznerviralo nekoliko pitanja jednog novinara i podatak da je do ponedjeljka u 13.30 sati na Prekršajni sud dovedeno tek šest osoba. Toliko mu je skočio živac da je novinaru ponudio da 'preuzme njegovu stolicu i sam vodi konferenciju'.

Inače, od 137 privedenih u subotu njih 55 već je bilo evidentirano po kaznenim djelima. Suprotno stavu dijela javnosti da se mahom radi o pripadnicima navijačkih skupina, navijačkom pokretu pripada samo njih dvadeset. U golemoj brojci privedenih kojom se hvali policija njih više od pola, točno 71, bit će prijavljeno samo zato što uz sebe nisu imali osobnu iskaznicu!

Pitali su novinari Borovca i hoće li policija sankcionirati govor mržnje u javnosti, od izjava nekih svećenika da su homoseksualci 'dobili što zaslužuju', preko rečenice splitskog gradonačelnika Željka Keruma da 'mišljenje naroda treba poštovati' do Mladena Grdovića i njegove izjave da 'pedere treba poslati na neki otok i zapaliti'. Svi će, kaže, doći na red...

'Dobro, pa je li Mladen Grdović pozvan na razgovor? Od njegove izjave prošlo je nekoliko dana?', zanimalo je medije. 'Još nije pozvan, ali će biti!', odvratio je Borovec.

Uskoro opširnije.