OPERACIJA OSMIJEH

Policija putem aplikacije spojila tisuće djece robova s njihovim obiteljima

17.02.2020 u 23:22

Bionic
Reading

Indijska policija spojila je tisuće nestale djece, žrtve krijumčarenja, s njihovim obiteljima putem nove aplikacije za prepoznavanje lica, za koju ističu kako će značajno pomoći u rješavanju ovog raširenog problema u Indiji

Mediji diljem Azije javljaju kako je policija u južnoindijskoj pokrajini Telangana u okviru Operacije Osmijeh razvila aplikaciju za prepoznavanje lica koja ima za cilj riješiti nagomilani problem zloporabe i iskorištavanja nestale djece.

Policija Telangana je, naime, nedavno skenirala više od 3.000 zapisa na aplikaciji te je tijekom siječnja uspjela ujediniti više od tiusću djece s njihovim obiteljima. Aplikacija koristi centraliziranu bazu fotografija i identificira 80-ak točaka na ljudskom licu kako bi se našla podudaranja, što olakšava pretraživanje, čak i ukoliko su dostupne starije fotografije.

Aplikacija ima mogućnost podudaranja s milijun zapisa u sekundi tijekom analiziranja i uključuje alat za pretraživanje imena. Aplikacija se redovito ažurira s novim upisima i podacima iz dječjih skloništa u kojima se nalaze djeca spašena s ulica ili ropstva.

  • +4
New Delhi Izvor: Reuters / Autor: SAUMYA KHANDELWAL

Tehnologiju je prošle godine testirala policija u New Delhiju te je u samo nekoliko dana uspjela identificirati više od 3.000 djece.

'Rezultati su vrlo ohrabrujući. Ranije je bio veliki izazov što učiniti s djecom nakon što bismo ih spasili, jer ih nismo smještali u prihvatilišta koja nisu bila idealno rješenje. Bilo je potrebno pronaći njihove obitelji i vratiti ih kući', izjavio je policijski časnik Swathi Lakra iz policije pokrajine Telengana.

Ponovno spajanje spašene djece s njihovim obiteljima je ogroman pothvat u zemlji s 1,3 milijarde ljudi. Borci za prava djece ističu kako policijske napore u pronalažanju nestale djece ometaju nedostatak obuke i loša koordinacija među policijama različitih indijskih država.      

Svake godine u Indiji nestale desetine tisuća djece koja se potom prodaju kako bi prosila, radila u restoranima, zanatskoj industriji, tvornicama i bordelima.