VATIKANSKI DEMARŠ BELGIJI

Policija provalila čak i u grobove nadbiskupa

26.06.2010 u 11:05

Bionic
Reading

Sveta Stolica je izjavila da je 'skandalizirana' postupcima belgijske policije koja je u četvrtak pretresla sjedište Katoličke crkve u Belgiji, u akciji traženja dokaza o pedofilskom ponašanju članova klera, pri čemu su čak provalili u grobove i otvorili ljesove dvaju nadbiskupa

Kako je to po običaju i budući da se radi o međunarodnom skandalu, belgijski veleposlanik pri Svetoj Stolici bio je u petak pozvan da mu se uputi demarš.

Razlog ljutnje Državnog tajništva Svete Stolice je, kako smatraju u Vatikanu, apsolutno neprihvatljivo ponašanje belgijskih istražitelja.

Osim što je pretražila urede bivšeg čelnika belgijske Katoličke crkve, kardinala Godfrieda Marie Julesa Danneelsa, kojemu su policajci otuđili jedno računalo i dosta pisanog materijala, policija je provalila u kriptu katedrale u Mechelenu gdje su izbušili rupe u ljesove dvaju nadbiskupa da bi mogli unijeti mikro TV kamere u potrazi za sakrivenim dokumentima, što im nije pošlo za rukom. Upravo je to prekoračilo mjeru strpljenja i suzdržanosti Vatikana.

'Izuzetno smo iznenađeni i ogorčeni ponašanjem vlasti i smatramo da je počinjeno svetogrđe', izjavio je pak predsjednik Belgijske biskupske konferencije nadbiskup Andre-Joseph Leonard na konferenciji za novinare.

Belgijska je Crkva već doživjela veliki udarac u pedofilskim skandalima kada je prošlog travnja dao ostavku biskup iz belgijskoga grada Brugesa Roger Vangheluwe (74), koji je priznao da je na početku svoje svećeničke karijere spolno zlostavljao dječaka. Ostavku je Papa odmah prihvatio.

Trenutačno se vode istrage o 20 prijavljenih slučajeva spolnog zlostavljanja djece unutar belgijske Katoličke crkve, a Vangheluwe je najviša osoba u hijerarhiji belgijske Katoličke crkve koja se zbog spolnog napastovanja morala povući.

'Odlučno okrećemo stranice ne tako davne prošlosti, kada je Crkva, kao i na drugim područjima, više voljela šutnju i skrivanja', izjavio je nadbiskup Andre-Joseph Leonard

Policija je izjavila da provodi istražne radnje radi utvrđivanja odgovornosti određenog broja svećenika i biskupa u pedofilskim skandalima koji također udaraju na javni život te zemlje. Prema policijskim izvorima, konfiscirano je preko 500 dokumenata jedne crkvene komisije koja je istraživala optužbe za seksualno zlostavljanje.

Crkveni izvori u Belgiji pak optužuju policiju da je nepotrebno zadržala nekoliko sati grupu biskupa i otuđila im mobilne telefone.

U priopćenju za tisak Sveta je Stolica naglasila da policijsko ponašanje također donosi sa sobom kršenje načela privatnosti žrtava u čime se ime navodno akcija i odvijala.