GRAĐANI VS. PLAVCI

Policija prekinula prosvjed protiv Todorića

13.01.2012 u 12:27

Bionic
Reading

Nekolicina pripadnika Građanske akcije jutros se okupila ispred Agrokorove zgrade u Zagrebu s transparentima na kojima su se obraćali glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i drugima. Ubrzo je reagirala policija koja ih je brojčano nadmašila

Kako, prema Zakonu o javnom okupljanju, osam osoba nije dostatno da bi se prosvjed ili javno okupljanje morali prijaviti policiji, mali skup pred Agrokorom policija nije smjela sankcionirati. Ipak, na teren je izašlo desetak policajaca koji su se pobrinuli da nekolicina s transparentima 'Bajiću tu su milijarde' brzo napusti mjesto događaja.

Iz Policijske uprave zagrebačke rekli su nam da su reagirali na okupljanje Građanske akcije koji su držali velike transparente podrške Zoranu Šprajcu i poruka Mladenu Bajiću. 'Planirali su turneju po svojim prosvjednim točkama, a kako ih je bilo premalo, samo osmero, tu nije bilo elemenata prekršaja. Policija im je uzela podatke te su se razišli', rečeno nam je u PUZ-u. Na pitanje je li intervenciju policije zahtijevao čelnik Agrokora Ivica Todorić, u policiji tvrde da to nije bio slučaj. Veliki broj policajaca na terenu nisu znali objasniti, nego kažu da je to pitanje trenutne ocjene policijske postaje koja izlazi na teren.

Građanska akcija mini prosvjed naziva 'jutarnjom kavicom' pred 'sjedištem poslovnog imperija najvećeg hrvatskog pljačkaša svih vremena - Ivice Todorića'. Smatraju da je policijska intervencija za cilj imala zastrašivanje.

Navode da im je želja bila ponovo posjetiti Todorića i zatražiti da, između ostalog, objasni 'kada i kako je preprodao žito koje je stiglo iz Đakovštine', kako 'ponovo pokušava opljačkati male dioničare Belja i povećati svoj udio kroz prodaju tog istog poduzeća'?

Postavljanje više od desetak pitanja koja su naveli u priopćenju, ističu, spriječila je intervencija policije: 'Nakon kruženja i promatranja, pristupili su nam i počeli ispitivati tko smo, što radimo ovdje i tko nas je poslao. S obzirom na to da znamo da ne kršimo ama baš nikakav zakon, otvoreno smo im rekli da namjeravamo razviti transparent, na što su oni svi u jedan glas rekli da to ne smijemo (?!). Moramo napomenuti da se broj plavaca svakom sekundom povećavao...'

Građanska akcija tvrdi da su im policajci na pitanje o razlogu legitimiranja rekli da je 'zbog ovoga danas nastala velika frka i da su dobili nalog odozgo'. Građanska akcija također priznaje da su policajci bili vrlo pristojni, ali im se nije svidjelo kada su ih natjerali da im pregledaju automobile.