ORUŽJE JOŠ PRIJETI!

Policija ponovno pozvala na povrat ilegalnog oružja

03.08.2011 u 15:24

Bionic
Reading

Pod motom 'Manje oružja – manje tragedija' policija je još prije četiri godine počela akciju prikupljanja ilegalnog oružja, no zbog uznemirujućih vijesti s terena iz PU vukovarsko-srijemske ponovili su apel građanima da se 'riješe oružja bez sankcija i svoj život učine sigurnijim'

Akcija prikupljanja nelegalnog oružja, koju je prije nekoliko godina u suradnji s UNDP-om pokrenuo MUP, za cilj ima utjecati na svijest svih onih koji nedozvoljeno posjeduju oružje ili ga namjeravaju ilegalno nabaviti, ali i podići razinu sigurnosti te smanjiti učestalost oružanog nasilja u društvu.

Sukladno tome, Policijska uprava vukovarsko-srijemska, na čijem su području još uvijek prisutna minsko-eksplozivna sredstva i oružje zaostali iz Domovinskog rata, upozorila je na podatke o prikupljenom ilegalnom oružju.

Samo u prvih pola godine na vukovarsko-srijemskom su području, po dojavi građana, predana četiri komada automatskog oružja, 95 komada rasprskavajućeg oružja, 10 komada dugog i kratkog oružja, 3.134 komada streljiva te više od pet kilograma eksploziva.

Policija sumnja i kako je po kućama ili u podrumima skriveno još mnogo ilegalnog oružja koje je na neodgovarajući način uskladišteno te postoji velika mogućnost njegovog samoaktiviranja, a posljedice toga mogu biti vrlo kobne.

Upozoravaju i na nesavjesne pojedince koji oružje ostavljaju na područjima dostupnim drugim građanima, posebice djeci, što je od iznimnog značaja za sigurnost svih građana. Podsjećaju i kako je na području Vukovarsko-srijemske županije još uvijek puno minsko sumnjivih područja zagađenih velikim brojem neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Policija je pozvala sve građane koji posjeduju bilo kakvo eksplozivno sredstvo, vatreno oružje ili streljivo, da pozovu policiju bez straha od sankcija i uz potpunu diskreciju. Nakon toga će na njihovu kućnu adresu doći stručni i osposobljeni policijski službenici u civilu, s vozilima bez policijskih obilježja, preuzeti oružje i izdati potvrdu o preuzimanju.

Osim broja 192, za građane je otvorena i posebna besplatna telefonska linija 0800 88 92 putem koje se 'od nula do 24' mogu dobiti sve informacije o dobrovoljnoj predaji oružja.