KUĆA LJUDSKIH PRAVA UPOZORAVA

'Policija ponovno krši pravo na izražavanje i mirni prosvjed građana'

29.07.2019 u 15:17

Bionic
Reading

Kuća ljudskih prava Zagreb osuđuje postupanje policije prema prosvjedniku prilikom posjeta premijera Andreja Plenkovića Korčuli.

Privođenjem i udaljavanjem prosvjednika s mjesta mirnog prosvjeda, policija je onemogućila ostvarivanje njegovog ljudskog prava na javno okupljanje i na slobodu izražavanja, smatraju u Kući ljudskih prava. 'Prema dostupnoj snimci prosvjednik ni na koji način nije narušavao red i mir, već je koristio svoje pravo na izražavanje i spontano okupljanje te nije smio biti udaljen s mjesta spontanog prosvjeda', navode iz nevladine udruge.

Posebno ih zabrinjava da je ovakvo policijsko postupanje zabilježeno u više slučajeva proteklih godina, u kojima svjedočimo neopravdanim ograničenjima prava na slobodu izražavanja, posebice kada se radi o javnoj kritici aktualne vlasti i državnih dužnosnika, odnosno političara.

'Pravo na slobodu izražavanja koje je povezano s pravom na slobodu okupljanja podrazumijeva i izražavanje nezadovoljstva s aktualnom vlašću i njenim politikama. Ograničenje tog prava u ovom slučaju može biti opravdano isključivo iz razloga zaštite sigurnosti državnih dužnosnika i građana koja po našem sudu i dostupnoj snimci nije bila ni na koji način ugrožena' smatraju u Kući ljudskih prava.

Podsjetili su da Hrvatska ima obvezu primjenjivati praksu Europskog suda za ljudska prava koji je utvrdio pravo svakog pojedinca na spontani prosvjed protiv aktualne vlasti na mjestu i u vrijeme koje on smatra najprikladnijim za izražavanje kritike i političkog stava.

Zahtijevaju očitovanje policije o ovom slučaju, kao i provođenje unutarnje kontrole nad policijskim postupanjem. 'Još jednom upozoravamo na ne funkcioniranje građanskog nadzora nad radom policije, koje je u ovakvim slučajevima nužan mehanizam za zaštitu ljudskih prava građana', zaključuju u Kući ljudskih prava.

Privođenje muškarca koji je dočekao premijera s natpisom 'Ćaća' Izvor: Društvene mreže / Autor: Cropix