NE REFORMI RADA

Policija pokušava ugušiti generalni štrajk u Španjolskoj

29.03.2012 u 10:57

Bionic
Reading

Opći štrajk u trajanju od 24 sata protiv reformi radnog zakonodavstva i politike štednje desne vlade počeo je u četvrtak ujutro u Španjolskoj gdje su se štrajkaši okupljali pred tvrtkama, a javni prijevoz bio je usporen

S crvenim zastavama i transparentima s riječima 'NE reformi rada' ili 'Opći štrajk', skupine sindikalista zauzele su ulice dok su se ostali smjestili ispred ulaza u tvrtke, madridske tržnice na veliko ili glavnih postaja javnog prijevoza.

Dok su sindikati već objavili 'ogroman uspjeh', ministarstvo unutarnjih poslova ističe da su privedene 33 osobe, a pet policajaca lakše je ozlijeđeno u manjim incidentima.

Radi se o šestom općem štrajku od ponovne uspostave sindikalnih sloboda 1977. Organizirale su ga dvije velike sindikalne središnjice Comisiones Obreras (CCOO) i UGT. Prethodni jednodnevni opći štrajk organiziran je 29. rujna 2010. pod socijalističkom vladom.

Sindikati prosvjeduju protiv reforme rada koju je vlada najavila 11. veljače i koja je već stupila na snagu, a namijenjena je borbi s rekordnom nezaposlenošću - 22,85 posto aktivnog stanovništva.

Od noćas policija pokušava spriječiti štrajkaše, s kojima se sukobila u Madridu i Malagi.

Generalni štrajk u Španjolskoj