POD OKRILJEM NOĆI

Policija 'počistila' prosvjednike s Wall Streeta

15.11.2011 u 10:13

Bionic
Reading

Policija za suzbijanje nereda počela je u prvim satima utorka, pod okriljem noći, izbacivati članove pokreta Zauzmi Wall Street iz parka Zuccotti, financijske četvrti New Yorka, javlja Reuters i podsjeća da su prosvjednici utaboreni u njemu od rujna

Ured gradonačelnika Michaela Bloomberga priopćio je da prosvjednici moraju 'privremeno napustiti' park i ukloniti svoje šatore i cerade.

Akcija je započela oko 1 sat ujutro i zatekla prosvjednike koji nisu bili spremni na otpor.

Policija je pročitala proglas i podijelila prosvjednicima letke na kojima piše da će se moći vratiti u park nakon čišćenja, ali bez opreme za kampiranje.

Deseci prosvjednika dobrovoljno su napustili park, dok je stotinjak njih odbilo poslušati naredbu policije.

Do 3 sata ujutro našli su se u potpunom okruženju, a tijekom policijske akcije 'čišćenja' parka uhićeno je 70-ak osoba, od kojih su se neki lancima vezali uz drveće.

Nakon policijske intervencije prosvjednici su odvedeni iz parka s lisicama na rukama.

Nekoliko uhićenja izvršeno je na okolnim ulicama, gdje je novinarima zabranjen pristup, a većina prosvjednika zaputila se prema obližnjem trgu Foley.

Policijsko djelovanje nadgledao je šef njujorške policije Raymond W. Kelly, na čiji je račun ranije upućen niz kritika zbog pretjerane uporabe sile pripadnika NYPD-a u akcijama protiv prosvjednika.

Policija jutros nije štedjela prosvjednike

Na konferenciji za novinare u utorak ujutro gradonačelnik Bloomberg izjavio je da je došlo do sraza između zaštite javnog zdravlja i sigurnosti te prava prosvjednika iz Prvog amandmana o slobodi govora i izražavanja američkog Ustava.

Naposljetku, tvrtka u čijem je posjedu park Zuccotti zatražila je od policije da očisti lokaciju na kojoj su prosvjednici kampirali dva mjeseca.

'Nažalost, park je postao mjesto na koje ljudi nisu dolazili prosvjedovati, već kršiti zakone, a u nekim slučajevima i da naude drugima', rekao je Bloomberg.

'Prvi amandman daje pravo svakom Njujorčaninu da se jasno i glasno izrazi, ali ne daje nikome pravo da spava u parku ili ga zauzme na račun drugih', rekao je Bloomberg.

Prosvjednici su počeli kampirati u parku Zuccotti 17. rujna da bi izrazili svoje nezadovoljstvo financijskim sustavom koji ide na ruku bogatima i korporacijama.

Policija je priopćila da su joj gradske vlasti naložile izbacivanje prosvjednika iz parka jer njihova stalna prisutnost predstavlja rizik za sigurnost.

Pogledajte uživo što se događa na Wall Streetu.