DETALJI TRAGEDIJE U KURŠANCU

Policija ostavila dječake na ulici, 'pokupio' ih pijani vozač

11.12.2010 u 13:45

Bionic
Reading

Do stradavanja maloljetnika, na koje je noćas naletio pijani vozač, vjerojatno ne bi došlo da nije bilo spleta okolnosti, među kojima se izdvaja neodgovorno ponašanje vozača, ali i njihovih roditelja te dijelom propusta policije

Naime, tijekom održavanja reda na koncertu Halida Bešlića i Crvene jabuke koji se održavao u varaždinskoj Gradskoj sportskoj dvorani uz Dravu, trojicu maloljetniku iz obližnjeg Kuršanca sinoć su u 23.05 zaustavili policijski službenici Policijske postaje Varaždin. Tijekom preventivnog djelovanja na sprečavanju prekršaja i kaznenih djela, utvrdili su da kod sebe nemaju nikakve osobne dokumente, pa su radi utvrđivanja identiteta dovedeni u službene prostorije Policijske postaje Varaždin. Budući da je utvrđeno da se radi o dvojici 15-godišnjaka i jednom 14-godišnjaku, kojima se Obiteljskim zakonom zabranjuju noćni izlasci od 23 do pet sati, bez pratnje roditelja ili pratnje druge odrasle osobe, zakon propisuje obvezu obavještavanja roditelja.

'S obzirom na to da trojica maloljetnika nisu znala brojeve telefona svojih roditelja, obaviješteni su policijski službenici Policijske uprave međimurske na čijem području maloljetnici prebivaju. Nakon toga je ophodnja Policijske postaje Čakovec obavijestila roditelje maloljetnika koji su tom prilikom izjavili da ne žele doći po djecu', izvijestili su iz PU varaždinske, napominjući da se naknadno telefonom javio otac jednog od maloljetnika te rekao da ne može organizirati prijevoz i doći po dijete.

Propustivši o tom obavijestiti socijalnog radnika nadležnog Centra za socijalnu skrb, kako to propisuje Obiteljski zakon za slučaj da roditelji odbiju doći po svoju djecu, policijski su službenici po završenom postupanju u 1.30 svu trojicu maloljetnika službenim vozilom prevezli u Kuršanec, odnosno na područje PU međimurske. No nisu ih predali roditeljima, kako nalaže Obiteljski zakon, već ih ostavili izvan mjesta njihova stanovanja te ih uputili da se sami vrate kući. Oko tri sata, šef smjene Operativno-komunikacijskog centra PU varaždinske zaprimio je dojavu iz PU međimurske da su dvojica maloljetnika nastradala u prometnoj nesreći između mjesta Gornji Kuršanec i Kuršanec, pri čemu je jedan 15-godišnjakpoginuo, a drugi 15-godišnjak zadobio teške tjelesne ozljede.

Kako doznajemo iz varaždinske policije, u tijeku je utvrđivanje stegovne odnosno kaznene odgovornosti policijskih službenika PU varaždinske.