AKCIJA VARŠAVSKA

Policija: Oprezno smo upotrijebili silu!

11.02.2010 u 16:44

Bionic
Reading

Policija je na izvanrednoj konferenciji za novinare prikazala snimku uhićenja u Varšavskoj ulici kojom žele pokazati javnosti da je prema prosvjednicima koji se bore protiv izgradnje poslovnog centra Cvjetni prolaz upotreba sredstva prisile bila iznimno oprezna

Na snimci se, osim ostaloga, vidi kako sedam-osam policajaca s kontejnera skida troje prosvjednika koji su se međusobno vezali lancima kroz metalne cijevi. Dubravko Teur je iz PU zagrebačke je naglasio da je ovo prvi put da se susreću s takvim oblikom pasivnog otpora. Osim njih, policija je i iz kontejnera izvukla 12 ljudi koji su se tamo bili barikadirali, pa su bili primorani otpiliti vrata iza kojih je bio naguran ormar. U kontejneru je, među ostalima, dežurala i Urša Raukar kojoj je Dubravko Teur iz PU zagrebačke

Oglasio se i Josipović

Pravo na slobodu izražavanja mišljenja i pravo na mirne prosvjede sastavni su dio demokracije zajamčene Ustavom Republike Hrvatske. Ako prosvjed narušava javni red i mir ili šteti zakonitim interesima trećih, intervencija državnih tijela mora biti razmjerna u odnosu na moguću opasnost koju izaziva prosvjed. Intervencija koja se dogodila u Varšavskoj ulici dovodi u pitanje načelo razmjernosti opsegom prisile koja je uporabljena prema građanima. Očekujem da policija hrvatskoj javnosti i nadležnim državnim tijelima objasni opravdanost primjene prisile i uhićenje dvadeset troje građana zbog otpora četvorice prosvjednika, navodi se u priopćenju izabranog predsjednika Ive Josipovića.

Prosvjedi građana povodom radova u Varšavskoj ulici i njihovi argumenti čine potrebnim da nadležna tijela Grada Zagreba te nadležna inspekcijska tijela ponovno ispitaju cijeli predmet koji je povod nemilom događaju i da o svojim nalazima detaljno izvijeste javnost, zaključuje Josipović.

zahvalio zbog korektnih izjava koje je davala dan poslije u medijima.

Teur je naglasio da ovo nije jedinstven slučaj u kojemu policija postupa na zahtjev suda ili tijela državne uprave. Dosad su na zahtjev suda reagirali 1.450 puta i 133 puta na zahtjev tijela državne uprave.

Ovog puta postupali su prema rješenju Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Usmeni zahtjev komunalnog redara istog Ureda koji je tražio da se makne kontejner iz Varšavske je odbijen. Teur kaže da je u akciji sudjelovao 41 policajac jer se očekivalo pružanje pasivnog otpora, a akcija je izvedena u gluho doba noći da bi se izbjegla gužva i paraliza središta grada tijekom dana.

U policijsku postaju su privedene 23 osobe, od čega pet zatečenih na kontejneru, 12 u kontejneru i šest osoba koje su pokušale ući u prostor koji je blokirala policija. Zbog pružanja pasivnog otpora, kaže Teur, policija je morala utvrditi njihov identitet. Protiv četiri osobe su podnesene prekršajne prijave zbog ometanja policije u radu i jedne zbog vrijeđanja službene osobe. Policiji je bilo zanimljivo istaknuti da od 23 osobe, njih devet nema prebivalište u Zagrebu. Ima ih iz mjesta od Medulina preko Sinja, Brela, Primoštena do Kloštar Ivanića.