KARAMARKOVA OBRANA

'Policija ne može postupiti nezakonito'

Bionic
Reading

Ministar unutrašnjih poslova u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji izjavio je da postoje osnovane sumnje u to da je Marko Rakar objavio Registar branitelja te je zbog toga i obuhvaćen kriminalističkom obradom

Na optužbe Rakarova odvjetnika da je njegov klijent uhićen nezakonito, Karamarko kaže da ovaj slučaj plijeni toliku javnu pozornost da je svaka aktivnost pod posebnim povećalom te da mogućnost nezakonita postupanja policije praktički ne postoji.

Ipak, Karamarko smatra da je prerano u bilo koga upirati prstom za objavljivanje Registra dok traje istraga pa tako nije želio komentirati je li za sve krivo paraobavještajno podzemlje ili, kako neki tvrde, Ured predsjednika Ive Josipovića tj. neki njegovi ljudi. Ministar smatra da, s obzirom na javne polemike, treba reći to da iza objave Registra branitelja ne stoji javni interes, nego parcijalni interesi određenih grupacija.

Na pitanje novinara Slobodne Dalmacije je li bivši premijer Ivo Sanader ometao rad istražnih tijela, a posebno policije, ministar Karamarko ne može reći da je bivši premijer Sanader izravno ometao rad istražnih tijela, jer bi se u tom slučaju njih dvojica razišla i on ne bi prihvatio funkciju člana Vlade. Također je pohvalio sadašnju premijerku Jadranku Kosor za koju je naglasio da daje stvarnu i punu podršku borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Na komentar da često govori o depolitizaciji policije, a aktivno je uključen u istrage iz ministarske fotelje, dakle političke funkcije, Karamarko odgovara: 'Oni koji me napadaju ili ne vide dobro ili jednostavno ne znaju razlučiti što je dobro informiran ministar o pitanjima iz svoga resora, a što znači miješati se u neovisan rad policije.'

Na kraju je pohvalio policiju za kvalitetno odrađen posao i zakonito postupanje u slučaju deložiranja prosvjednika protiv projekta Cvjetni prolaz u Varšavskoj ulici.