OGORČENA OBITELJ BILIĆ

'Policija nam je davala lažne nade!'

28.07.2011 u 15:24

Bionic
Reading

Policija nam je davala lažne nade. Rekli su nam da će Dragana Paravinju u Hrvatskoj privoljeti na poligrafsko testiranje i da je pronalazak Antonije primarna obaveza MUP-a. Samo dva dana kasnije pljuska. SMS-porukom obavijestili su nas da Paravinju ipak neće moći ispitati, bez dodatnih objašnjenja. Policiji nije u interesu pronaći našu kćer, već samo osuditi Dragana Paravinju

Stoji to u pismu Ane Bilić, Antonijine sestre, objavljenom na Facebooku.

Zakon onemogućava ispitivanje

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec u sinoćnjemHTV-ovu Dnevniku odgovorio je na pitanje kako je moguće da je policijatek nakon 13 dana pronašla tegljač.
'Činjenica da je nestala A.Bilić ušla u tegljač utvrđena je tek nakon nekoliko dana, a informacijesvjedoka nisu davale direktan opis. U Hrvatskoj ima na desetke tisućaregistriranih kamiona i na desetke tisuća vozača kamiona pa činjenicu dasmo ga identificirali i locirali treba smatrati uspjehomkriminalističke istrage', kazao je Borovec, kazavši i da zakon nedopušta da se osumnjičenog ispita ponovno o istoj stvari o kojoj je većbio ispitan. Što se tiče poligrafa, objasnio je Borovec, takvo jeispitivanje moguće samo ako osoba dobrovoljno pristaje na njega i kaotakvo nema težinu dokaznog materijala u kaznenom postupku. (VLMAgencija)

'Odgovorno tvrdim, imajući uvid u kaznenu prijavu, da je došlo do velikih propusta u postupanju policije i da je upravo to razlog ovakvom držanju i postupanju glavnog osumnjičenog, kako u Hrvatskoj, tako i u BiH. Naime, nakon što je moja majka Milka Bilić 8. lipnja 2011. sasvim uredno prijavila nestanak, kako to proizlazi iz kaznene prijave, policija je počela s kriminalističkim istraživanjem.

U daljnjem tijeku došlo je do neosporne spoznaje o mogućem počinitelju, i to okrivljenom Draganu Paravinji, i to isključivo identificiranjem kamiona tegljača u koji je Antonija ušla.

Kako je moguće da je potrebno vrijeme od 8. lipnja 2011. (dan kada je glavni svjedok prijavio policiji da je Antonija 7. lipnja 2011. ušla u sporni tegljač) do 21. lipnja 2011. za identifikaciju tegljača?

To je najveći propust, koji je nedopustiv, posebno u vrijeme tehničke opremljenosti i mogućih identifikacijskih sredstava, a posebno zbog činjenice da je policija odmah imala podatak da je Antoniju povezao tegljač. Sve to proizlazi iz obrazloženja kaznene prijave.

Uostalom, navedeno je da su nadzorne kamere u mjestu Crivac i Konjsko registrirale prolaz iz smjera Split - Drniš, pa opet isti tegljač kratko vrijeme nakon ulaska Antonije u smjeru Drniš - Split. Najinteresantnije od svega je to da su te iste kamere 7. lipnja 2011, u vrijeme kada je Antonija nestala, zabilježile samo taj jedini, isti tegljač na cesti', navodi Ana Bilić.

Nadalje, tvrdi da je 'najgora stvar ta što je policija imala i registracijski broj tegljača koji je isti dan snimljen na izlazu s autoceste A1. Ako je već tegljač bio osnovno sredstvo za identifikaciju počinitelja, kako i zašto policija nije odmah 9. lipnja ili najkasnije 10. lipnja identificirala tegljač i vozača te u tajnosti došla do spoznaja o mogućem počinitelju?'

'Nezamislivo je to što je glavni osumnjičenik osam dana nakon Antonijina nestanka, 15. lipnja, preuzeo posteljinu i druge stvari iz kabine šlepera, a to bi sigurno bili nesumnjivi dokazi o tragovima kaznenog djela', tvrdi Ana i dodaje 'da je policija na vrijeme identificirala šleper (za koji je znala da je Antonija u njega sigurno ušla, po iskazu glavnog svjedoka), mogla je doći i do glavnog osumnjičenika i ne daj Bože da je točan iskaz glavnog osumnjičenika o tome da je ubio moju sestru Antoniju Bilić, odnosno Antonija je već 9. ili 10. lipnja mogla biti spašena da je policija reagirala na vrijeme'.