LEASING U VRIJEME RECESIJE

Policija nabavlja 800 vozila za 164 mil. kuna

03.03.2009 u 08:04

Bionic
Reading

Do kraja ožujka Ministarstvo unutrašnjih poslova raspolagat će s novih 800 vozila. Vrijednost leasinga putem kojeg će se ostvariti ova nabava približno je 164 milijuna kuna bez PDV-a, što bi iznosilo približno 200.000 kuna po automobilu, doznaje Jutarnji list

Investicija u nova vozila najveća je od dolaska novog rukovodstva MUP-a, no već su počela preispitivanja je li ona u ovom trenutku potrebna i uklapa li se u najavljenu politiku štednje u Vladinim resorima. Natječaj za dobavljače bit će okončan 10. ožujka, kada će biti poznate i sve ponude.

Riječ je o ukupno 801 vozilu, od čega je 601 osobno. Osim toga, nabavit će se i 64 terenska vozila za potrebe interventne i specijalne policije, 115 gospodarskih vozila za policijsku logistiku i jedno teretno. Od tog broja, 380 vozila bit će policijski obilježena, 28 vozila imat će djelomična policijska obilježja, a 398 automobila imat će 'civilni' karakter i bit će namijenjena djelatnicima kriminalističke policije i tek osnovanoga policijskog USKOK-a.

Praksa nabave automobila putem operativnog leasinga u MUP-u postoji od 2002. godine, a do danas je na taj način policija pribavila 2.809 vozila, s time da je zadnja velika nabava bila lani, kada je nabavljeno 905 vozila. Na upit zbog čega onda ove godine ponovno investiraju u veći broj automobila, u MUP-u odgovaraju da su lani rashodovali 1.175 vozila, koja su vraćena auto-dilerima, a ove godine istječe leasing za dodatna 483 automobila.

'Morali smo taj broj nadoknaditi drugim automobilima, od kojih jedan dio ide i na korištenje novoformiranom USKOK-u', tvrdi za Jutarnji Dubravko Novak, tajnik ministra unutrašnjih poslova.

U Ministarstvu se zasad ne boje rasta kamata. Tvrde da im dileri već izlaze ususret povoljnim aranžmanima, prije svega zbog smanjene potražnje na tržištu automobila.