OBLJETNICA UBOJSTVA POLICAJCA

'Policija na Maksimiru s opremom starom 13 godina!'

05.05.2010 u 09:40

Bionic
Reading

Prije točno godinu dana u Raiffeissein banci u Sesvetama dogodila se krvava pljačka u kojoj je poginuo 24-godišnji policajac Ivan Grbavac, a četvorica policajaca su ranjena. Godinu dana kasnije na sudu se i dalje razmatra Dužnovićeva odgovornost, a ni građani se ne osjećaju sigurnije

Suđenje optuženom Kazimiru Dužnoviću na zagrebačkom Županijskom sudu započelo je 2. listopada 2009. godine. Javnost je ubojstvom 24-godišnjeg policajca Ivana Grbavca, kojemu je intervencija u Sesvetama bila prva akcija, bila iznimno potresena i pravda se tražila u što kraćem roku.

Postavljala su se pitanja sigurnosti policajaca koji se nezaštićeni i neobučeni izlažu opasnosti, a time se logično nametnulo i pitanje sigurnosti svih građana. Ako policajci ne mogu zaštititi sebe od opasnih i naoružanih kriminalaca, kako će zaštititi nas? Sindikat policije prijetio je i štrajkom ako se ne poboljšaju sigurnosni uvjeti. Godinu dana kasnije - nije se puno promijenilo.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić, na obljetnicu policajčeve smrti, kaže da se nije puno toga popravilo: 'To je dugotrajan proces, nedavno smo krenuli u izradu uniformi, ali i dalje inzistiramo na balističkim pancirnim prslucima. To je u biti prijeko potrebno radi zaštite života. Neke stvari se kreću, ali ne onom dinamikom kojom smo očekivali', rekao je Jagić dodajući da se 'tko god želi može pozivati na recesiju, ali na policijskim službenicima se ne može štedjeti'.

Ako policajac ne može zaštititi sebe, ne može ni druge - zaključio je Jagić i još jednom ponovio da se, osim uniformi i novog oružja, situacija u policiji nije promijenila nabolje.

'Primjerice, interventna policija koja je bila u akciji na maksimirskom stadionu u subotu nosila je opremu staru 13 godina koju smo dobili kao donaciju od njemačke policije. Mi ne smijemo dozvoliti da huligani kroje politiku! Na opremi policajaca ne smijemo štedjeti', rekao je Jagić.

Suđenje Dužnoviću nastavlja se i danas. Sudac Vladimir Vinja jena prošlom ročištu izrazio žaljenje jer nisu uspjeli do godišnjice poličajčeve smrti završiti s postupkom u kojem Dužnovićev odvjetnik Krešimir Krsnik pokušava dokazati da je on ubijen 'slučajno', i to od rikošetiranog metka. Čak je i pomoću snimki pokušao dokazati da smrtonosno zrno nije ispalio Dužnović, nego jedan od policajaca u unakrsnoj vatri.