SUDSKA PRAKSA

Policija mora prijaviti Thompsona zbog ustaškog pokliča u Glini. Ugledni odvjetnik objašnjava i zašto

07.08.2018 u 13:48

Bionic
Reading

Thompson je na proslavi 'Oluje' koncert u Glini otvorio 'Bojnom Čavoglave' koja započinje ustaškim pozdravom 'Za dom spremni'. Policija je priopćila da ga zbog toga neće prijavljivati, pozivajući se pritom na presudu suda u Slunju. Međutim, Hrvatska nema ujednačenu sudsku praksu i tzv. presedansko pravo pa odvjetnik Veljko Miljević drži da su to dužni napraviti

Policija je, doznali smo jučer, odlučila da neće podnijeti prijavu protiv Marka Perkovića Thompsona, koji je koncert u Glini otvorio pjesmom 'Bojna Čavoglave' koja započinje ustaškim pozdravom 'Za dom', na što je publika odgovarala 'spremni', jer je dosadašnja sudska praksa pokazala da se tu ne radi o poticanju na mržnju i da je tekst izvedene pjesme upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka.

Sudska praksa, podsjetimo, na koju se poziva policija je iz svibnja ove godine, kad je Thompsona na Prekršajnom sudu u Slunju sutkinja Nada Turkalj oslobodila optužbi zbog iste stvari na prošlogodišnjem nastupu u Slunju.

U obrazloženju je navela da izvođenjem pjesme s pozdravom 'Za dom spremni' Thompson nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti, iako se taj pozdrav koristio kao službeni za totalitarnog režima NDH i njene fašističke ideologije.

Međutim, odvjetnik Veljko Miljević smatra da je policija u Sisačkoj-moslavačkoj županiji, nakon nastupa u Glini, dužna prekršajno prijaviti Thompsona.

>>> Atmosfera uoči proslave Dana pobjede uz Thompsonov koncert u Glini

'Njima pravomoćna presuda suda u Slunju služi kao pokriće. Međutim, mi nemamo presedansko pravo. Da smo u Americi, to ne bi bio problem, ali mi ga nemamo. Kod nas sudska praksa nije ujednačena i tim više policija treba podnijeti prijavu. Kad postoji sumnja u počinjenje prekršaja, nadležno tijelo mora podnijeti prijavu. Nije na njima da odlučuju je li on počinjen. Donijeti odluku da netko je ili nije počinio prekršaj u prvom koraku je preuranjeno', smatra Miljević.

Nadalje podsjeća da je presuda suda u Slunju postala pravomoćna upravo zbog policijskog propusta.

  • +21
Thompson u Glini Izvor: Cropix / Autor: Auto

'Oni se nisu žalili na sudsku odluku i to je propust jer tko zna kakvu bi presudu donio Visoki prekršajni sud, koji je sasvim sigurno stručniji od onog u Slunju. Ako su ga prijavili, trebali su koristiti sva pravna sredstva do kraja', zaključio je Miljević.

Da policija treba prijaviti Thompsona, smatraju i u Documenti, centru za suočavanjem s prošlošću, iz koje su jučer od organizatora iz Gline te predstavnika vladinih institucija zatražili da osude korištenje pozdrava zločinačkog ustaškog režima, a policiju su pozvali da podnese prekršajnu prijavu protiv Thompsona zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.