DEVASTACIJA NA BIŠEVU

Policija još istražuje šakački incident na trajektu, bespravni graditelj dobio kaznenu prijavu

22.05.2018 u 16:16

Bionic
Reading

Splitska policija još službeno istražuje incident koji se dogodio u ponedjeljak poslijepodne na trajektu Petar Hektorović, koji je plovio između Visa i Splita, kada su putnici bili prisiljeni prekinuti tučnjavu između Stjepana Tafre s jedne i Pjerina i Petra Ivčevića s druge strane. Izjave aktera suprotne su, no evidentno je to da je u središtu sukoba bespravna gradnja na otočiću Biševo

Tportal je još prošle jeseni pisao o graditeljskom pothvatu obitelji Ivčević, koja uz vrijedni arheološki lokalitet i ostatke crkvice iz 6. stoljeća te samostana iz 12. stoljeća podiže objekt sa sjenicom, bazenom, septičkom jamom i rezervoarom za vodu. Tafra je pokrenuo niz prijava, pridružilo mu se i Društvo arhitekata Splita, a inspektori su potom izdali rješenje o zabrani radova.

Pjerino Ivčević, inače bivši poslovni partner eksponiranog HSLS-ovca Hrvoja Vojkovića i rođak SDP-ove gradonačelnice Komiže Tonke Ivčević, čak je dobio povoljan kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) u iznosu od 259 tisuća eura. Ova institucija za tportal je tada odgovorila da nije financirala bespravne radove te da se kredit odnosio 'samo na prvu fazu - točnije za dogradnju terase, izgradnju bazena od 25 kvadrata, sjenicu s roštiljem, bioseptičku jamu i rezervoar za skupljanje kišnice'. Za taj dio radova, tvrde, građevinska dozvola nije ni bila potrebna.

  • +14
Incident na trajektu: Pjerino Ivčević i Stjepan Tafra Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Tafra je proteklog vikenda na Biševo doveo saborskog zastupnika Živog zida Branimira Bunjca jer ga je 'kao povjesničara' želio upoznati s razinom devastacije vrijednog lokaliteta. Navodno je to bio povod žestokom sukobu na trajektu.

Ivčević tvrdi da je njegova sina ovaj provocirao, započeo naguravanje i 'krenuo stolicom na njega'. Tafra pak govori da su mu njih dvojica otela mobitel, srušila ga na pod i iscipelarila.

'Podnio sam kaznene prijave zbog pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda i prijetnji ubojstvom', kazao je Tafra za tportal.

Tvrdi da su investitori - koji objašnjavaju da na Biševo žele dovesti elitni turizam - 'preko veze u lokalnoj vlasti' uspjeli dobiti nepravomoćnu građevinsku dozvolu usprkos tužbama za ometanje posjeda, rješenju o konzervatorskoj zaštiti i rješenju o rušenju, koje je izdalo Ministarstvo prostornog uređenja. 'Sada želi još veću građevinu, dvokatnicu, i to na lokaciji koja nema nikakvog prostornog plana i kojoj je arheološka zaštita misteriozno ukinuta prije nekoliko godina', tvrdi Tafra, najavljujući da će dozvole osporavati do kraja.

  • +19
Bespravna gradnja na Biševu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Stjepan Tafra

Dok se čekaju rezultati policijske obrade šakačkog incidenta na trajektu, tportal je u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja provjerio kakvo je stanje s papirologijom. Za dio zahvata koji se nalazi unutar građevinskog područja inspektori su izdali zabranu radova, no dobili su informaciju da je u međuvremenu izdana nekakva dozvola. S druge strane, za drugi dio - a radi se o betonskoj ploči površine 200 četvornih metara - utvrđeno je da se nalazi izvan građevinskog područja i rješenje o uklanjanju još uvijek je na snazi.

Osim zabrane radova i rješenja o uklanjanju, Pjerino Ivčević dobio je optužni prijedlog zbog bespravne gradnje. Postupak još traje.