KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

'Policija je u Cvjetnom stala na stranu nasilnika'

08.04.2011 u 17:07

Bionic
Reading

Kuća ljudskih prava, GONG, Srpski demokratski forum i CESI, nakon jučerašnjih događaja na otvaranju centra Cvjetni i Markovu trgu, zahtijevaju da MUP-ova Unutarnja kontrola provede temeljitu istragu i primjereno kazni policijske djelatnike zbog postupanja policije prema prosvjednicima na Cvjetnom trgu, dvojici branitelja te jednoj novinarki na Markovu trgu

Udruge najavljuju da će s timom odvjetnika utvrditi i koje vrste kaznenih prijava mogu podnijeti kao aktivisti za ljudska prava koja su prekršena prilikom ova dva nemila događaja.

'Umjesto da štiti mirne prosvjednike od nasrtaja zaštitara koji su isprovocirali metež i naguravanje, policija je uhitila nenasilne, a stala na stranu nasilnika', smatraju Udruge i dodaju da su na Markovu trgu, gdje je novinarki Nove TV zabranjeno snimanje te  su privođeni prosvjednici, prekršena temeljna ljudska prava.

U Kući ljudskih prava drže da je 'posebno zabrinjavajuće što su ovi događaji uslijedili nakon nedavne tematske sjednice Koordinacije za ljudska prava Skupštine Grada Zagreba o postupanju policije u slučajevima prosvjeda, na kojoj je govorio i načelnik Odjela za javni red zagrebačke policije Davor Posilović'.

KLJP podsjeća da je na tom skupu 'jedinstveno prihvaćena poruka bila da treba cijeniti činjenicu da je najveći broj prosvjeda koji se događaju u Zagrebu nenasilan'.

'Jučerašnja događanja pokazala su kako prosvjedi jesu i nadalje nenasilni, no upravo je policija tolerirala nerazumno i neopravdano nasilje zaštitara u Cvjetnom ili je sama koristila pretjerano nasilje na Markovom trgu, čime je prekršila niz zakonskih odredbi', stoji u dijelu priopćenja kojeg su Udruge poslale medijima.

Na kraju se pitaju predstavlja li ovakvo postupanje policije dokaz da smo spremni zatvoriti Poglavlje 23. i cjelokupan pregovarački proces ili je to još jedan dokaz o trajnom postojanju raskoraka između uspostavljenih normi i njihovu nepoštivanju u praksi.