ODJECI GAY PRIDEA

Policija je legalizirala veličanje fašizma

15.06.2009 u 13:07

Bionic
Reading

'Organizacijski odbor Zagreb Pridea izražava svoje nezadovoljstvo postupanjem policije uoči i tijekom ovogodišnje povorke. Policija je počinila više kršenja ljudskih i građanskih prava, dopustila je neustavni fašistički skup i govor mržnje te drastično snizila demokratske standarde javnog okupljanja koje smo u posljednjim godinama u zajedničkom radu i suradnji s policijom bili uspostavili', poručili su organizatori Pridea

Organizatori Pridea ističu da su se upozorenja koja su oni, nevladine udruge i neke političke stranke uputili policiji povodom anti-gay prosvjeda, nažalost obistinila.

Na Trgu je konačno svima postalo jasno da smo bili u pravu i da je dozvoljen skup koji se otvoreno zalaže protiv ustavnog poretka RH, budući da je policija dozvolila prosvjed na kojem su se očevidno promicali i veličali fašizam, neonacizam i ustaštvo te se pozivalo na govor mržnje, istaknuli su organizatori. 'Smatramo da MUP nije reagirao u skladu sa zakonom i da je dopuštanjem tzv. 'antigay skupa' legalizirao otvoreno iskazivanje mržnje i fašizma', poručili su iz Zagreb Pridea.

Također su istaknuli da na pozive na ubojstvo i govor mržnje (skandiranje 'Ubij, ubij pedera!' 'Pedere u logore'...) policija nije reagirala u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, već samo u nekoliko izdvojenih slučajeva, ali tek po Zakonu o javnom redu i miru.

Predstavnici seksualnih manjina policiji zamjeraju jer nije reagirala na neke građane izvan zone anti-gay skupa na Trgu bana Jelačića, koji su se također služili govorom mržnje, pljuvali na svoje sugrađane/ke u Povorci ponosa te na njih bacali predmete (limenke i jedan stari mobitel). Policija nije reagirala ni na pojedince koji su na javnom prostoru, protivno zakonu, konzumirali alkoholna pića.

Saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy, koja je sudjelovala u ovogodišnjoj Povorci ponosa, također je ogorčena na ponašanje policije koja nije reagirala kada su građani s tramvajske stanice na Jelačić placu pljuvali po njoj i govorili: 'Kurve četničke', 'Ogavni ste', 'Ubij pedera'... Kada su je vrijeđali i po njoj pljunuli, najprije žena u zrelim godinama, a potom dvojica muškaraca, policajci koji su se nalazili pored Holy uopće nisu reagirali.


'Policija je ove godine Zagreb Pride povorci ograničavala ustavno pravo na slobodu okupljanja te je na sve načine nastojala onemogućiti voditelju Povorke da je zaustavlja i obraća se sudionicima, kao što je to praksa već godinama na Prideu i drugim skupovima', poručili su organizatori.

Napomenuli su da će o svemu navedenom izvijestiti relevantne domaće i europske institucije, Europsku komisiju, veleposlanstva zemalja EU, Europski parlament i Vijeće Europe.

Podsjećaju da je Hrvatskoj blokirano upravo poglavlje Pravosuđe i ljudska prava i da se subotnjim postupanjem MUP-a poslala slika policije koja dopušta fašističke skupove, govor mržnje i ograničava javno okupljanje mirnih i nenasilnih građana.

Sudionici Zagreb Pridea su pozvali predsjednika Republike, premijera i čelnike institucija, pravobraniteljstva i političke stranke da javno i bez ustezanja osude nasilje i imenuju ga zločinom iz mržnje, potaknutom homofobijom.

Ovogodišnji Zagreb Pride za otvoreni grad je, sa 700 – 800 sudionika, bio najbrojnija Povorka ponosa u Hrvatskoj do sada.

Zbog nasrtanja na sudionike Zagreb Pridea policija je privela petoricu nasilnika, koji su uz prekršajne prijave u subotu pušteni doma iz Jedinice za zadržavanje i prepratu.

Unatoč tome što policija posjeduje snimke svih 'anti-gay' prosvjednika, još uvijek nisu pronađena trojica mladića koja su pred kućnim pragom pretukla 27-godišnjeg A. Š. i nanijeli mu teške ozljede. Pretpostavlja se da su napadači bili na protu-prosvjedu, a policija događaj kvalificira kao zločin iz mržnje.