Slovenija

Policija istražuje jesu li zaštitari sudjelovali u krijumčarenju migranata

06.08.2019 u 15:30

Bionic
Reading

Ured za migrante slovenske vlade potvrdio je u utorak da policija istražuje prijave o nepravilnosti u postupanju privatnih zaštitara prema tražiteljima azila u ljubljanskom centru Vič gdje je smješteno 167 tražitelja azila, oko polovice od ukupnog broja u Sloveniji

U izjavi za javnost Ured navodi da policija vodi predkazneni postupak protiv više fizičkih osoba u azilantskom centru prema prijavi jednog od potražitelja azila koji je izrazio sumnje na 'koruptivne postupke'.

'Prijava je podnesena prošli mjesec, a predkazneni postupak protiv više osoba vodi okružno tužitaejstvo u Ljubljani', objavio je vladin ured.

Ljubljanski list 'Dnevnik' prenosi da je jedan od migranata noću primijetio da zaštitari tvrtke Galekom, navodno uz novčanu naknadu, puštaju pojedine izbjeglice i tražitelje azila da izađu iz centra i uđu u automobile koji su ih čekali na ulici.

Pretpostavlja se da veći dio uhvaćenih migranata u Sloveniji koji policiji prilikom privođenja izreknu namjeru da službeno zatraže međunarodnu zaštitu u Sloveniji zapravo žele nastaviti prema nekoj od zemalja u zapadnoj ili središnjoj Europi te im je ljubljanski azilantski centar privremena postaja.

Sumnje da je u spomenutom prihvatnom centru bilo nehumanog postupanja prema migrantima, ali i 'organiziranog krijumčarenja ljudi', iznijele su u utorak na konferenciji za novinare i nevladine organizacije 'Boj za svobodo' i 'Infokolpa', javljaju slovenski mediji.

Migranti i izbjeglice više mjeseci borave u malim sobama u kojima je smješteno po sedam ljudi, imaju minimalnu liječničku skrb i ponekad ih zaštitari zastrašuju, navode udruge.

'Prema tražiteljima azila zaštitari se ponašaju kao da je riječ o drugorazredninm ljudima, ne dopuštaju im da izraze svoje potrebe i osjećaje. U azilnom domu nemaju nikakve slobode, postupci dobivanja azila su dugotrajni i nepravedni', kazala je na konferenciji za novinare Aigul Hakimova, jedna od predstavnica nevladinih organizacija za prava migranata.

  • +17
Migranti Izvor: Pixsell / Autor: Borut Zivulovic/FA Bobo/PIXSELL/FA Bobo/PIXSELL

Nevladine udruge tvrde da je azilant koji je prošlog mjeseca prijavio nepravilnosti zaštitara bio zlostavljan, a što uprava azilanstkog centra negira, te da je zato bio premješten u drugi prihvatni centar izvan Ljubljane.

U vladinu uredu za migrante u vezi s tim slučajem navode da je u Sloveniji za tražitelje azila omogućen i dodatni sustav zdravstvene zaštite koji inače uživaju hendikepirane osobe s posebnim potrebama, u što je uključena i psihoterapeutska pomoć. Vodstvo azilnog centra zanijekalo je da je prošli mjesec u njihovoj ustanovi izbila tuča između zaštitara i štićenika, o čemu su neslužbeno izvještavali neki mediji.

Prema službenim podacima, u nekoliko slovenskih centara za prihvat tražitelja azila trenutno je smješteno 313 osoba u tom statusu, a najviše upravo u ljubljanskom centru 'Vič'.